De webshop voor welness artikelen | Onderdeel van Spa Industries Europe

Zonnepanelen zelf plaatsen

We zien natuurlijk een gigantische trend in het plaatsen van zonnepanelen, de wachten bij sommige installatiebedrijven is soms wel meer dan een jaar voor het plaatsen van zonnepanelen. Maar hoe moeilijk kan het nou zijn die panelen installeren en aansluiten, dit hebben we voor je uitgezocht en op een rijtje gezet. Want kan je niet misschien besparen op kosten door tijdrovende dingen zelf te doen of sommige dingen voor te bereiden.

Inhoud

Nadelen van zelf plaatsen zonnepanelen

Het lijkt heel mooi, zelf een pakket met zonnepanelen kopen en op je dak plaatsen maar wat zijn nou eigenlijk de nadelen en is het eigenlijk wel veilig?

Geen garantie

Een installatiebedrijf bied je een garantietermijn voor zowel de panelen als de installatie. Veel mensen verkijken zich er namelijk op dat het foutief installeren van zonnepanelen er ook voor kan zorgen dat je een lagere opbrengst hebt dan mogelijk

Geen BTW voordeel/subsidies

Om de BTW terug te kunnen vragen op de installatie en levering van je zonnepanelen moet je een factuur van je installateur en je energierekening bijvoegen. Zodra je de panelen zelf installeert, kan je geen gebruikmaken van deze regeling. De btw regeling geeft je een korting van 21% op je volledige factuur.

Inspectie van je dak en mogelijkheden bekijken

Je start met het inspecteren van je dak, kan de constructie het gewicht van panelen aan het is de dakbedekking bijvoorbeeld nog wel goed. Verder kan je bij het inspecteren van het dak direct bekijken wat mogelijke obstakels zijn bij het maken van je leg plan. Zijn er bijvoorbeeld dakramen en of schoorstenen waar je niet omheen kan leggen? Breng deze obstakels direct in kaart zodat je kan calculeren hoeveel panelen je waar kan leggen. Houd bij een plat dat wel rekening met een marge van minimaal 100 cm tussen elk rij aangezien je zonnepanelen bij een lange zon anders in elkaars schaduw staan.

Maak je legplan

Voordat je gaat bereken hoeveel panelen je op je dag kwijt kan, adviseren we allereerst om te kijken hoeveel panelen je nodig hebt om je huidige stroomverbruik te compenseren. We nemen vaak als stelregel zo’n 3000 kWh voor een gemiddeld huishouden. Check hiervoor wel even je eigen stroomverbruik om verwarring te voorkomen. Heb je nog geen zonnepaneel op het oog? Deel dan voor het gemak nu even de 3000 kWh uur door 365 kWh, dan weet je hoeveel panelen je ongeveer nodig hebt om je eigen gebruik te compenseren. Meer panelen kan je misschien wel kwijt maar zeker doordat binnenkort terug leveren niet meer voordelig zal zijn heeft het niet heel veel nut om heel veel extra panelen neer te leggen.

Nu je weet hoeveel panelen je nodig hebt, kan je gaan berekenen hoeveel panelen je waar kwijt kan. Begin voor jezelf met bijvoorbeeld Google Sketchup eens je dak uit te tekenen. Houdt bij een plat dak met een marge van 100cm aan de dakrand en de eerder benoemde marge van 100 cm tussen elke rij. Voor schuine daken hoeveel je veel minder marge aan de randen over te houden, let er wel op dat het monteren van panelen op schuine daken voor particulieren streng af te raden is i.v.m. de veiligheid.

Bestel de materialen en zonnepanelen

Het is vaak handig om een volledig pakket te bestellen zodat je direct weet dat je alle benodigdheden hebt voor het plaatsen en monteren van je zonnepanelen. Hier hebben we een overzicht gemaakt van zonnepaneel pakketten die je direct kan bestellen en monteren.

Plaats je draagconstructie

Bij veel pakketten kan je direct je draagconstructie mee bestellen. Je plaatst je draagconstructie met dak haken en rails. Op deze rails zal je uiteindelijk de zonnepanelen plaatsen. Let ook hier weer op je veiligheid bij het plaatsen van de rails op schuine daken. Op platte daken is het belangrijk dat je voor genoeg ballast zorgt aan je rails zodat bij sterke wind je panelen niet gaan schuiven of zelfs wegwaaien.

Let bij het plaatsen van ballast ook op de stevigheid van je dakconstructie. Het is soms aan te raden om hiervoor een constructeur in te huren zodat je exact weet wat het draagvermogen van je dak is. Je kan soms navragen bij het bedrijf dat bijvoorbeeld je dakkapel heeft geplaatst of zij weten wat het draagvermogen is. Zodra je het draagvermogen weet, weet je namelijk ook hoeveel balast je kan plaatsen. Vergeet natuurlijk niet ook het gewicht van je zonnepanelen meet te nemen.

Zonnepanelen plaatsen op je profielen en rails

Zodra je rails goed en stevig bevestigd zijn, kan je aan de slag met het plaatsen van je zonnepanelen. Het is van belang dat je zeker weet dat ze stevig vastzitten aan je draagsysteem. Plaats je panelen ook voorzichtig zodat je cellen niet beschadigen, dit heeft namelijk direct invloed op je opbrengst. Zorg er vervolgens voor dat alle panelen met elkaar verbonden zijn met behulp van de daarvoor geleverde materialen.

Bekabeling plaatsen

Omdat er uit je zonnepaneel zelf gelijkstroom komt gebruik je bij het aansluiten van je zonnepanelen DC-Kabels, deze trek je vervolgens helemaal naar beneden naar je omvormer. Zorg ervoor dat je kabels bij het leggen niet beschadigen en netjes weggewerkt worden. De kabels mag je vanaf je dag via een gat in je muur of via je dak toevoer naar beneden trekken. De kabels vanaf je omvormer naar je meterkast zijn AC-kabels aangezien de omvormer je stroom omzet naar wisselstroom dat bruikbaar is voor eigen gebruik.

Omvormer plaatsen

We zijn al een heel eind gekomen, de zonnepanelen zijn netjes geïnstalleerd en de bekabeling ligt van het dak tot aan de ruimte waar je de omvormer plaatst. Zorg ervoor dat dit een droge en geventileerde ruimte is. De omvormer produceert namelijk enige warmte die hij wel goed kwijt moet kunnen. Voorkom verder ook ruimtes met veel stof, dit kan namelijk in combinatie met warmte voor brandgevaar zorgen. Voor de installatie van je omvormer aan de muur gebruik je de bijgeleverde handleiding met instructie. Let op dat je niet direct je AC en DC kabels aansluit. Je sluit namelijk eerst AC-kabel aan op je meterkast en daarna pas je DC kabel vanuit zonnepanelen op je omvormer.

 

Zonnepanelen parallel of serieel aansluiten?

Je kan je zonnepanel op twee manieren aansluiten namelijk parallel of serieel. Wat is het verschil en wat heeft je omvormer hiermee te maken? Je omvormer moet heel simpel geschikt zijn voor de type aansluiting die je kiest.

 

Serieel aansluiten zonnepanelen.

Je zonnepanelen zijn bij deze type aansluiting direct aan elkaar verbonden, ze leveren dan ook echt samen stroom op. Komt één zonnepaneel in de schaduw te staan? Dan leveren de andere zonnepanelen ook direct weinig tot geen stroom. Deze techniek pas je dus ook alleen toe als er weinig kans is dat je zonnepanelen in de schaduw terecht komen.

Parallel aansluiten zonnepanelen.

Is er dus wel veel kans op dat er af en toe één specifiek zonnepaneel in de schaduw terecht komt? Dan maak je gebruik van een parallel aansluiting. Je sluit dan op elk paneel een optimizer of micro-omvormer. Dit zorgt ervoor ervoor dat een paneel dat minder stroom opwekt geen invloed heeft op de stroomopbrengst van je andere panelen.