De webshop voor welness artikelen | Onderdeel van Spa Industries Europe

Zonnepanelen plaatsen

Sinds de gigantische stijging van de energie en gasprijzen is er een enorme vraag naar zonnepanelen maar voornamelijk ook veel vragen omtrent het laten plaatsen van zonnepanelen. Waar moet je op letten bij het kopen van zonnepanelen en welke bedrijven zijn er die je kunnen helpen bij het installeren van de zonnepanelen? Wil je toch liever zelf zonnepanelen installeren? Lees hier hoe je dit doet en waar je op moet letten.

Inhoud zonnepanelen installeren

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Om zonnepanelen te laten installeren door een zonnepaneel bedrijf, wil je vaak graag van tevoren weten hoeveel panelen je nodig hebt. Dan kan je zelf allereerst meten of dit op je dak pas en of je mogelijk ook meer kan produceren dan je eigen behoeftes en dus energie terug kan leveren aan het stroomnet. Lees dit artikel om exact te weten hoeveel panelen je nodig hebt, we zullen hier een grove berekening voor je uiteenzetten.

Zonnepanelen behoefte calculatie

Hoeveel kWh is je jaarlijkse stroomverbruik op dit moment? Gemiddeld is het jaarlijkse stroomverbruik voor een standaard rijtjeswoning 3000 kWh per jaar!

Gemiddeld levert een zonnepaneel 365 kWh per jaar op.

Om te berekenen hoeveel panelen je minimaal nodig hebt is dan dus: Jaarlijkse gebruik (in kWh) / 365 kWh = aantal benodigde panelen.

Uit bovenstaande calculatie heb je dan in ieder geval je geschatte benodigde zonnepanelen die je nodig hebt om jouw gebruik te dekken. Uiteraard kan je ook gewoon de getallen in deze calculatie vervangen door je eigen gebruik en bijvoorbeeld het kWh dat de panelen die je op het oog hebt opleveren.

Hoeveel zonnepanelen op 1 groep?

Om erachter te komen hoeveel zonnepanelen je kan aansluiten kan je hier het verdiepende artikel lezen. Een grove samenvatting van het aantal zonnepanelen op 1 groep.

Hoeveel faseaansluiting heeft je hoofdaansluiting 1 of 3?

Op de nota van je energiemaatschappij staat aangegeven wat voor fase aansluiting je hebt en ook hoeveel ampère deze is.

Heb je een 3-fase aansluiting? Dan kan je hoofdzekering 25A, 35A of 40A zijn. Er is een regel dat de zekering in de groepenkast een factor 1,6 lager moet zijn dan de hoofdzekering. Bij een hoofdzekering van 25A is dat dus je berekening: 25/1,6= 15,62A.

15,62A x 230V = 3592,9 Watt. Je omvormer geeft vervolgens aan hoeveel vermogen het aan kan.

Hoeveel zonnepanelen kunnen er op mijn dak?

Om erachter te komen hoeveel zonnepanelen er op je dak passen heb je een berekening voor een plat dak en voor een schuin dak. Bij een plat dak heb je namelijk te maken met schaduwen van de panelen die in een bepaalde hoek geplaatst zijn. Zonnepanelen kunnen in een rij gewoon tegen elkaar geplaatst worden, de marges die we doorgeven gelden dus allen voor de rijen die achter elkaar liggen.

Aantal zonnepanelen op een plat dak

Houdt aan beide kanten van de dakrand een marge van minimaal 100 cm aan. Vervolgens rekenen we bij een ideale opstelling bij een kanteling van de panelen ongeveer 70cm tussen elke rij marge.

Aantal zonnepanelen op een schuin dak

Het mooie bij zonnepanel is dat er vrijwel geen ruimte tussen de rijen gehouden hoeft te worden. Het enige nadeel van schuine daken is dat er vaak obstakels zijn zoals ramen en schoorstenen, hier moet je dus voornamelijk rekening mee houden.

10 Zonnepanelen inclusief montage

Op het internet vind je ontzetten veel verschillende tarieven voor zonnepanelen en montage kosten. Maar we willen natuurlijk het liefste eerst weten wat je grofweg gaat betalen voor je zonnepanelen inclusief montage. Zoals je zelf natuurlijk ook begrijpt zijn de kosten vaak afhankelijk van veel factoren, moeten er aanpassingen gedaan worden aan je meterkast? Of mogelijk aan je dak? We nemen in onderstaande calculatie even mee dat er geen spannende aanpassingen gedaan moeten worden aan je dak of meterkast.

Waarom rekenen we met 10 zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbuik van een gezin is 3000 kWh per jaar. En met 10 zonnepanelen kan je gemiddeld 3200 kWh aan stroom opleveren. De stelregel is daarbij ook nog eens dat hoe meer zonnepanelen je koopt hoe voordeliger de zonnepanelen zelf zijn en daarbij ook je montagekosten per paneel.

BTW terugvragen van je zonnepanelen

Wat veel mensen niet weten is dat je de BTW kan terugvragen van je zonnepanelen. Dit is dan ook 21% van de offertewaarde van je zonnepanelen.

Gemiddeld kosten 10 zonnepanelen (Met montage)  inclusief BTW 5.400 euro. Het mooie hiervan is dat je dus via de belastingdienst 21% terug kan vragen waar je aankoopbedrijf uiteindelijk op 4.462 euro uitkomt.

Kosten zonnepanelen installeren

Wat zijn de echte kosten voor het installeren van zonnepanelen? Dus wat zou je kunnen besparen als je het zelf zou doen. Vaak heb je altijd een elektricien nodig om je panelen aan te sluiten op je meterkast. We rekenen grofweg met 25% tot 30% van de offerte waar dat naar de montage van je zonnepanelen gaat. Vergeet niet dat er vaak ook enige marge op de panelen zelf zitten. In onze bovenstaande berekening zou dat dus betekenen dat er ongeveer 1350 euro montagekosten berekend worden voor de zonnepanelen. Dit lijkt veel maar vergeet niet dat je hierdoor wel garantie hebt en dat je de monteurs terug kan roepen zodra de panelen niet goed liggen of er een fout gemaakt is.

PV installatie

Veel mensen zie de term PV installatie voorbijkomen bij de zoektocht naar zonnepanelen. Alleen is dit simpelweg de technische term voor wat wij Zonnepanelen noemen. PV staat voor Photo, dit staat voor het licht dat omgezet wordt in stroom. Vandaar de term Voltaic dat staat voor stroom. Dus stop met je zoektocht naar PV installaties, dit zijn namelijk gewoon zonnepanelen.

Hoe werkt PV?

PV zet simpelweg daglicht om in stroom. De lichtdeeltjes bewegen ontzettend snel in het zonnepaneel, door deze beweging ontstaat er elektrische spanning. De stroom die uit een zonnepaneel komt is gelijkstroom, hier kan je eigenlijk niks mee. Daarom wordt er ook altijd een omvormer meegeleverd bij je zonnepanelen. Deze omvormer zet de gelijkstroom om naar wisselstroom. Daarna kan dit weer terug geleverd worden aan je meterkast waarna je dagelijkse apparaten hierop kunnen functioneren.

Zonnepanelen bedrijven

We weten nu precies hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en hoeveel dit je ongeveer gaat kosten. Uiteraard is het nu belangrijk dat je een geschikt bedrijf vind die je kan helpen bij het installeren van je panelen. Een goed zonnepanelen installatiebedrijf let allereerst op de veiligheid, het zijn namelijk ontzettend veel cowboys actief die eigenlijk niet weten wat de veiligheidseisen zijn voor de installatie van zonnepanelen.

Heeft het bedrijf een NEN1010 Keuring?

Als een bedrijf kan laten zien dat ze een NEN1010 keuring hebben gehad, laten ze simpelweg zien dat de medewerkers werken volgens alle eisen van de norm “ Elektrische installaties laagspanning”.

Centraalregister techniek

In het centraal register techniek kan je simpelweg zoeken naar geregistreerde elektra bedrijven, hier hebben ze ook een categorie PV installatie. Bekijk hier het register.

Reviews

Je kan uiteindelijk het beste de kwaliteit checken door reviews te bekijken. Zoek bijvoorbeeld eens op Google of Facebook reviews en wat zijn de beoordelingen van de mensen na de installatie van hun PV installatie? Kijk vooral naar onafhankelijke platformen zoals Google of Facebook, een bedrijf zal vrijwel nooit slechte reviews op hun eigen site plaatsen.

Garantie

Kijk verder ook welke garantie de bedrijven je bieden, hoe langer het garantietermijn hoe minder problemen je kan verwachten in je toekomt. Garantieperiode laat vooral ook zien hoeveel vertrouwen het zonnepanelen bedrijf in zijn/haar producten en diensten heeft.