De webshop voor welness artikelen | Onderdeel van Spa Industries Europe

Wat is een warmtepomp?

We horen steeds vaker dat mensen overwegen een warmtepomp te laten installeren. Maar wat is nou eigenlijk een warmte pomp en is het nou echt zo rendabel? Een warmtepomp is eigenlijk gewoon een omgekeerde airco. Waarbij een airco met behulp van stroom koude lucht uit een bron haalt (vaak de lucht van buiten) en naar binnen blaast. Daar haalt een warmte pomp juist warme lucht uit de buitenlucht en verplaatst dit naar binnen. Hierdoor hoef je minder gas te stoken omdat er al een gedeelte van de warmte is opgebracht.

We zien zeker in de Scandinavische gebieden dat er al veelvoudig gebruik gemaakt wordt van warmtepompen, hier is het namelijk al gebruikelijker om gasvrij te leven. Een warmtepomp is dan ook een goede stap naar een gasvrij huis.

Inhoud

Werking warmtepomp

De werking van een warmtepomp is in drie stappen uit te leggen, de verdamping van het koudemiddel, compressie van het gas dat ontstaan is, condensatie van het gas en de expansie.

  1. De verdamping van het koudemiddel

Koudemiddel kookt al bij een zeer lage temperatuur. Hierdoor verdampt het dan ook in de verdamper van de warmte pomp. Bij deze verdamping neemt het de warmte op van de bron. Dit kan een verschillende bron zijn zoals de bodem, water of de lucht.

  1. Vervolgens gaat het gas naar de compressor

In de compressor wordt het gas onder hoge druk gezet. Hierdoor stijgt de temperatuur. De compressor voorzien van stroom is het enige onderdeel in het proces dat je stroom kost.

  1. Het gas gaat condenseren

Doordat de temperatuur begint te stijgen, geeft het gas de eerder verkregen warmte weer af. Dit zal dan bijvoorbeeld aan je CV-ketel afgegeven worden. Wat je direct weer in je portemonnee terug zal zien.

  1. Vervoer naar expansieventiel

Na het afgeven van de warmte is het koudemiddel weer vloeibaar. In het expansieventiel wordt de temperatuur en de druk weer verlaagt waarna het koudemiddel weer teruggeleid wordt naar de verdamper. Dan kan het proces weer helemaal opnieuw beginnen.

Warmtepomp lucht/water

Een warmtepomp lucht/water is na bovenstaande uitleg een stuk makkelijker te begrijpen want wat is nou eigenlijk een warmtepomp lucht/water. De afkorting lucht/water is enkel de omschrijving voor de bron waar de warmtepomp de warmte vandaan haalt. Deze pomp zal dus met behulp van het koudemiddel en de verdamper warmte onttrekken aan de lucht en water. Dit water kan bijvoorbeeld warm grondwater zijn of bijvoorbeeld warm water uit je douche of na de afwas.

Warmtepomp kosten per maand

Een warmtepomp kost ook stroom maar het zorgt ervoor dat je met behulp van 1 kWh bijvoorbeeld 3 kWh aan warmte kan opwekken. Om erachter te komen wat een warmte pomp je kost rekenen we dus eigenlijk terug naar je huidige kosten van je sanitair en CV-ketel.

Je wil dus allereerst weten hoeveel warmte je kan opwekken voor 1 kWh input. Dit drukken we uit in COP. De formule is dan simpelweg:

Huidig energieverbruik CV-ketel en sanitair in kWh/COP = Verbruik warmtepomp

Wil je exact je kosten weten voor de warmtepomp? Dan adviseren we altijd om een expert langs te laten komen bij jou thuis. Het is namelijk belangrijk dat je bijvoorbeeld de isolatie van je huis op orde hebt.

Warmtepompinstallatie kosten

We zien dat er steeds meer aanbieders op de markt komen die een warmtepomp maar altijd te graag voor je installeren. De kosten variëren uiteraard per huis en soort warmtepomp. We zien gemiddeld dat de installatie van een warmtepomp 2500 euro kost per huis.

Warmtepomp zonder gas

Wil je een warmtepomp in huis gebruiken zonder je CV-ketel, dat is mogelijk! Zoals je misschien al weet, is dit sowieso mogelijk met een vloerverwarming. Wil je de warmtepomp ook aansluiten op je radiatoren? Dan moet je eerst weten of je lage of hoge temperatuur radiatoren hebt. Hoge temperatuur radiatoren hebben namelijk +- 70 graden nodig om te kunnen werken. Dit is bijvoorbeeld haalbaar met een hogetemperatuurwarmtepomp.

Heb je lagere temperatuur radiatoren of heb je convectoren? Dan kan je direct uit de voeten met een lagetemperatuurwarmtepomp.