De webshop voor welness artikelen | Onderdeel van Spa Industries Europe

Wat is een verbruiksmeter?

Wat is een verbruiksmeter? Dat is een veelgestelde vraag, en dat is niet heel vreemd. Zeker niet in een tijd waarin we allemaal wat bewuster worden voor het milieu, ons energieverbruik en de wereld. 

Een verbruiksmeter is een hulpmiddel wat bij dit alles komt kijken. Maar, wat is dan zo’n verbruiksmeter? Dat leggen we je graag uit!

Inhoud

Een verbruiksmeter, wat is dat?

Verbruiksmeters, ook wel bekend als energiemeters of energieverbruiksmeters, zijn elektronische apparaten die worden gebruikt om het energieverbruik van huishoudelijke apparaten, elektronica en andere elektrische apparaten te meten. 

Ze spelen tegenwoordig steeds meer een belangrijkere rol bij het inzichtelijk maken van hoeveel energie een huishouden verbruikt en kunnen helpen bij het identificeren van mogelijkheden voor energiebesparing. Deze meters variëren in complexiteit, van eenvoudige plug-in apparaten tot meer geavanceerde systemen die verbinding maken met een smart home-netwerk.

Lees hier wat de beste energiemeter is om energie te besparen!

Hoe werkt een verbruiksmeter?

Verbruiksmeters werken meestal door het meten van het elektrische vermogen dat wordt verbruikt door een specifiek apparaat of een groep apparaten. Dit wordt gedaan door de meter aan te sluiten op het stopcontact waarop het te meten apparaat is aangesloten, of door het apparaat rechtstreeks op de meter aan te sluiten. De meter registreert vervolgens het energieverbruik in kilowattuur (kWh) gedurende een bepaalde periode, meestal in real-time of in intervallen van enkele minuten of uren. 

Sommige geavanceerde verbruiksmeters kunnen ook draadloos verbinding maken met een app of een smart home-systeem, zodat gebruikers het energieverbruik vanaf hun smartphone of computer kunnen monitoren en analyseren.

Voordelen van het gebruik van een verbruiksmeter

Het gebruik van een verbruiksmeter biedt verschillende voordelen voor huiseigenaren en huurders die streven naar een efficiënter energieverbruik en lagere energierekeningen. 

Ten eerste biedt een verbruiksmeter inzicht in welke apparaten de meeste energie verbruiken, waardoor gebruikers bewuster kunnen worden van hun energiegebruik en mogelijkheden kunnen identificeren om energie te besparen. 

Door te begrijpen hoeveel energie elk apparaat verbruikt, kunnen gebruikers bijvoorbeeld beslissen welke apparaten ze moeten vervangen door energiezuinige modellen of welke apparaten ze moeten uitschakelen wanneer ze niet in gebruik zijn. 

Bovendien kan het gebruik van een verbruiksmeter helpen bij het detecteren van verborgen energielekken, zoals sluipverbruik van apparaten in de stand-by modus, die vaak over het hoofd worden gezien maar toch significant kunnen bijdragen aan de totale energierekening.

Waarom ieder huishouden een verbruiksmeter zou moeten hebben

Het installeren van een verbruiksmeter in huis biedt niet alleen inzicht in energieverbruik, maar stimuleert ook bewustwording, gedragsverandering en besparingen op energiekosten.

Door energievreters te identificeren, zoals bijvoorbeeld oude vriezers of koelkasten, verborgen energiestromen op te sporen en actief te streven naar energiebesparing, kunnen huiseigenaren bijdragen aan duurzaamheid terwijl ze hun portemonnee ontlasten. 

Kortom, een verbruiksmeter is een waardevolle investering voor elk huishouden, groot of klein, en zou een standaard apparaat moeten zijn in de strijd voor een energiezuinige toekomst.