Je bent van plan een Sedumdak aan te liggen op je huis of bijvoorbeeld je schuur. Maar waar moet je allemaal aan denken als je een sedumdak wilt aanleggen? We hebben het één en ander voor je op een rijtje gezet. Maar waarom zou je uberhaupt een sedumdak aanleggen? Allereerst vinden wij het zelf een mooi gezicht, het geeft een natuurlijk uitstraling en ziet er mooi uit in buurt. Daarnaast weten veel mensen niet dat het allereerst een isolerende werking heeft maar bijvoorbeeld in de zomer een hoop warmte kan opnemen. Dit in tegenstelling tot het zwarte bitumen dat op veel schuurtjes ligt.
Verder houdt een sedumdak ook water vast, dit zorgt voor een minder belasting van de riolering en daar help je dan weer de buren en de gemeente mee. Daarom zien we ook dat er veel gemeentes zijn die een subsidie bieden voor groene daken.
Hoe begin je nou met het maken van een sedumdak en kan je dit zelf doen? Wat veel mensen vergeten is dat het verstandig is om een constructieberekening te laten maken. Er komt namelijk een hoop gewicht kijken bij het plaatsen van een sedumdak.
We zien dat veel sedumdaken in kant en klare pakketten aangeleverd worden zo’n pakket bestaat dan ook uit verschillende lagen:
Afhankelijk van de staat van je dak kan je hier gewoon wortelwerend doek op aanbrengen, hier kan je dan vervolgens zond problemen de sedumdak kits op plaatsen.
Zoals eerder aangegeven is het aan te raden een expert een constructieberekening te laten maken. Een sedumdak lijkt namelijk niet zwaar omdat er maar wat plantjes op liggen, de lagen eronder houden echter een hoop water vast. Dit zorgt er automatisch voor dat het groene dak heel zwaar kan worden en je dak het dus ook zelfs kan begeven.
We gaan voor de kosten van een sedumdak even uit van het zelf plaatsen en dat we gebruikmaken van standaard cassettes. Voor deze sedum cassettes heb je namelijk vrijwel geen ervaring nodig voor de plaatsing. De kosten voor deze cassettes varieren van 30 euro per vierkante meter tot 70 euro per vierkante meter. Je kan ze online bestellen maar bijvoorbeeld bouwmarkten zoals de Hornbach bieden ze ook aan.
Kan je een groen dak aanbrengen op een bitumen dak? Jazeker kan dit! Het is vooral even belangrijk om te weten of je dak niet aan vervanging toe is, dan is het aan te raden om dit te doen voor het plaatsen van een groen dak. Verder is het ook belangrijk om een goed waterdicht worteldoek aan te brengen zodat je sedumdak niet door je bitumen heen kan groeien.
Het mooie van een sedum dak is dat het vrijwel onderhoudsvrij is. Toch zien we dat je bijvoorbeeld in droge tijden en bij hele schuine daken je dak wat water moet geven. Als je een schuin dak hebt, is het aan te raden om een wat dikkere laag onder je sedum dak aan te brengen zodat er meer water hierin opgeslagen kan worden.
Er zijn in heel veel gemeentes subsidies actief waarmee je een groot gedeelte van je groene dak vergoed kan krijgen. Vaak zit hier wel een minimum en maximum aan vierkante meters in. Verder is er ook altijd maar een bepaalde pot beschikbaar in een gemeente, het is dan ook belangrijk dat je je subsidie op tijd aanvraagt.
Nog een laatste maar heel belangrijk voordeel is het voordeel dat groene daken op zonnepanelen heeft. Zo zorgt het ervoor dat het minder warm wordt onder je zonnepanelen. Dit zorgt er voor dat je zonnepanelen meer energie kunnen opleveren, dit kan soms wel 6% tot 7% aan extra rendement opleveren. Dat is dan snel terugverdient, zeker in deze tijden!