De webshop voor welness artikelen | Onderdeel van Spa Industries Europe

Radiator ventilator zelf maken

Een radiatorventilator is een apparaat dat wordt gebruikt om de luchtstroom rond een radiator te verbeteren, wat kan helpen om de prestaties van de radiator te verbeteren en de ruimte waarin de radiator is geplaatst te verwarmen. In sommige gevallen kan het nuttig zijn om een radiatorventilator zelf te maken, bijvoorbeeld als u een bepaald ontwerp of een specifiek type ventilator wilt hebben dat niet beschikbaar is in de winkel. In dit artikel zullen we bespreken hoe u een radiatorventilator kunt maken door middel van een eenvoudig do-it-yourself project.

Inhoud

Ten eerste zult u een paar materialen nodig hebben om uw radiatorventilator te maken. Dit omvat:

  • Een ventilator: U kunt een ventilator gebruiken die u al heeft of een nieuwe kopen. Zoek een ventilator met een voldoende groot formaat om de luchtstroom rond de radiator te verbeteren.
  • Een plaat van hard plastic of metaal: Dit zal dienen als de basis van uw radiatorventilator. Kies een plaat die groot genoeg is om de ventilator te ondersteunen en die stevig genoeg is om te blijven staan op de radiator.
  • Schroeven of bevestigingsmiddelen: Gebruik deze om de ventilator aan de plaat te bevestigen.
  • Een stuk karton of foamboard: Dit zal dienen als een buffer tussen de ventilator en de radiator, om ervoor te zorgen dat de ventilator niet te dicht bij de radiator komt en om te voorkomen dat de ventilator teveel hitte opneemt.

Om uw radiatorventilator te maken, volgt u de volgende stappen:

  1. Maak de plaat. Knip de plaat van hard plastic of metaal op de gewenste grootte. Als u karton of foamboard wilt gebruiken als buffer, knip dan een stuk in dezelfde grootte.
  2. Bevestig de ventilator aan de plaat. Gebruik de schroeven of bevestigingsmiddelen om de ventilator stevig aan de plaat te bevestigen.
  3. Voeg de buffer toe. Leg het stuk karton of foamboard op de plaat, bovenop de ventilator. Dit zal ervoor zorgen dat de ventilator niet te dicht bij de radiator komt en om te voorkomen dat de ventilator teveel hitte opneemt.
  4. Plaats de radiatorventilator op de radiator. Zorg ervoor dat de ventilator op een stabiele manier op de radiator staat zodat de warmte goed opgezogen kon worden.

Voorbeeld zelf gemaakte radiatorventilator

In onderstaande galerij zijn de foto’s te zien van de radiatorventilator die wij hebben gemaakt van oude laptop ventilatoren. 

Allereerst hebben we de laptops uit elkaar gehaald en de ventilatoren verwijderd, let op dat er veel stof in de ventilatoren kunnen zitten. Hierdoor kan het lijken alsof er geen lucht uitkomt. Met een saté prikker is dit eenvoudig te verwijderen.

Er zitten meestal 4 draden aan een computer ventilator, wij hebben enkel de zwarte en rode nodig. Vervolgens hebben we een oude USB kabel uit elkaar gehaald en ook hier de zwarte en rode kabel blootgelegd. Zoals op de foto te zien, hebben we alles aan elkaar gesoldeerd. 

Door het gebruik van een simpele 5A adapter is de ventilator ook aan te sluiten via een stopcontact maar bijvoorbeeld ook gewoon via een powerbank. 

We zijn nu alleen nog aan het onderzoeken of we er een schakel tussen kunnen zetten die aanslaat bij een specifieke temperatuur, zo gaat de ventilator alleen aan zodra de kachel echt warm is. Dit zorgt ook weer voor minder energie verbruik. Tot slot hebben we de adapter in een energiemeter zitten om te meten wat het stroomverbruik is.

Ga je toch liever niet zelf aan de slag?

Bij Bol.com bestel je al een radiator ventilator vanaf 39,95!