De webshop voor welness artikelen | Onderdeel van Spa Industries Europe

Onderhoud zonnepaneel

Je hebt zonnepanelen maar jammer genoeg leveren je panelen een stuk minder op als ze beschadigen en als ze smerig zijn. Het is van belang dat je panelen zo schoon mogelijk zijn voor de meest optimale opbrengst. We hebben op een rijtje gezet waar je op moet letten bij het schoonmaken en onderhouden van je zonnepanelen.

Inhoud

Telescoopsteel zonnepanelen

De eerste en meest eenvoudige methode is het gebruik van een telescoopsteel voor zonnepanelen. Deze moet aan een aantal eisen voldoen om bruikbaar te zijn er vooral niet je paneel te beschadigen.

Zachte borstel voor het schoonmaken van je zonnepaneel

Wees er vooral zeker van dat je de telescoopsteel geen harde haren heeft. Door de harde haren kunnen er namelijk krassen ontstaan die ervoor kunnen zorgen dat je opbrengst lager is dan verwacht. Met een zachter borstel worden je panelen wel schoon maar beschadigen je panelen niet.

Lengte telescoopsteel

Zorg er verder voor dat je telescoopsteel lang genoeg is om bij je zonnepanelen te kunnen. Dit is natuurlijk heel logisch, met een te korte steel loop je het risico om je panelen niet te kunnen bereiken maar ook op je panelen te beschadigen doordat je er net niet bij kan.

Zonnepanelen schoonmaken met kraanwater

Je kan je zonnepanelen heel eenvoudig schoonmaken met kraanwater. In de meeste ideale omstandigheden, zorg je er ook voor dat dit ontkalkt water is waardoor er geen kalkvlekken op je panelen achter blijven. Naast graanwater is het aan te raden om een klein beetje afwasmiddel te gebruiken om je panelen schoon te maken.

Zonnepanelen schoonmaken met regenwater

Doordat regenwater onbehandeld is, bevat dit vrijwel geen kalk. Daarom is het ook een super goed middel om je panelen mee schoon te maken. Je hebt hier dan natuurlijk wel een opslagtank voor nodig om genoeg regenwater op te vangen. Met dit met een klein beetje sop en je kan beginnen met wassen.

Zorg er wel voor dat je bij beide methode de zonnepanelen na zeemt, hierdoor is al het vuil en sop van je paneel verwijdert.

Bladeren verwijderen van je zonnepaneel

Voor het verwijderen van bladeren op je zonnepaneel is het aan te raden om water te gebruiken. Zodat je dit namelijk met een borstel doet, loop je het risico dat je krassen veroorzaakt door de bladeren over je paneel heen te schuren. Door een waterstraal spoel je ze voorzichtig weg. Daarna kan je wel een zachte borstel zoals bovenstaand benoemd je panelen schoon maken.

Saharazand zonnepanelen

Één keer in de zoveel tijd komt er sahara zand van wer weg naar nederland waaien. Door bijvoorbeeld regen of de wind komt dit ook op je panelen terecht. Een smerig paneel kan al gauw tot 20% opbrengen dan een schoon paneel. Het is dan ook aan te raden om zo snel mogelijk nadat het zand op je paneel terecht is gekomen, de panelen te reinigen. Ook hiervoor kan je 1 van de bovenstaande methode gebruiken. Let ook bij het verwijdere van zand dat je geen krassen veroorzaakt op je panelen.

Vogelpoep op zonnepanelen

Zit er vogelpoep op je zonnepaneel maar is het lastig op dit te verwijderen, je kan dan eens proberen om je wasmiddel te vervangen voor wat baking soda. Dit tast je panelen niet aan maar heeft een geweldig oplossingseffect op vogelpoep.

Moet je zonnepanelen schoonmaken?

Na het beantwoorden van de meeste vragen, rest ons de vraag: moet je echt je zonnepanelen schoon maken. Niks is natuurlijk verplicht, het is echter wel aan te raden om je panelen schoon te houden aangezien dit je opbrengst met soms wel 20% verbeterd.