De webshop voor welness artikelen | Onderdeel van Spa Industries Europe

Omvormer zonnepanelen

Omvormer zonnepanelen

Een onderdeel waar je niet veel over hoort bij de aanschaf van zonnepanelen, toch is heel je zonnepanelen installatie niks waard zonder dit kastje aan je muur! De omvormer zorgt er namelijk voor dat je gelijkstroom die uit de panelen komt omgezet worden naar wisselstroom. Deze stroom is pas bruikbaar als hij door de omvormer gaat. Om een geschikte omvormer voor je zonnepanelen set te vinden of ter vervangen hebben we enkele belangrijke aspecten op een rij gezet.

Zonnepanelen met micro omvormer (Soorten Micro omvormers)

Zonnepanelen met micro omvormer worden ingezet zodra er in het plan gekozen wordt voor een parallelschakeling. Met behulp van de Micro omvormer wordt de stroom bij elk paneel direct omgezet van gelijkstroom naar wisselstroom. Er zijn verschillende soorten Micro omvormers op de markt. Variërend van 100 euro tot 300 euro per micro omvormer. De prijs varieert per merk maar is vooral afhankelijk van het te dragen vermogen. Dit is het vermogen wat een zonnepaneel maximaal behaald.

Een voordeel van de Micro omvormers is allereerst dat de andere zonnepanelen niet beïnvloed worden door een slechtere opbrengst van 1 paneel. Daarnaast is er bij wisselstroom minder kans op brandgevaar dan bij gelijkstroom.

Zoek je nou echt een micro omvormer dat direct op een zonnepaneel bevestigd wordt, dan zoek je waarschijnlijk een Power optimizer. Dit is een variant op de micro omvormer alleen optimaliseert de power optimizer per paneel de opbrengt en zet hij de stroom niet om naar wisselstroom.

De Hybride omvormer zonnepanelen

Als laatste is er ook nog een variant op de traditionele omvormer (string omvormer). Dit is de Hybride omvormer. Zeker in de de komende periode is deze omvormer aan te raden. Het terugleveren wordt vanaf 2025 totaal niet meer interessant. Daarom kan je met een hybride omvormer je overtollige energie opslaan in je eigen accu opslag. Zo kan je overdag stroom opwekken en opslaan en bijvoorbeeld s’nachts of op een bewolkte dag gebruiken.

Omvormer zonnepanelen prijs

Wat is nou een normale prijs voor een omvormer voor zonnepanelen? Dit hangt volledig af van het vermogen dat de omvormer aan moet kunnen en ten tweede of je een Hybride of String omvormer wilt kopen.

Gemiddeld kost een omvormer tussen de 850 euro en 1500 euro. Met uitschieters naar soms wel 2500 euro.

Wil je hier nou ook nog een Power optimizer aan toevoegen, dan moet je met ongeveer 60 euro per zonnepaneel rekenen. De power optimizer heeft namelijk altijd nog een normale omvormer nodig om te kunnen functioneren.

3 fase omvormer zonnepanelen

Een 3 fase omvormer kan over het algemeen meer vermogen terug leveren aan je meterkast en het net. Om erachter te komen hoeveel wat je maximaal aan kan met je huidige zeker, moet je allereerst op je nota bekijken hoeveel ampere je hoofdzekering is. 25A, 35A of 40A zijn de opties. Deel je ampère van je hoofdzekering door 1,6 en dan x 230v. Dan weet je hoeveel watt je omvormer maximaal mag zijn. Dit is natuurlijk enkel nodig als je ook dezelfde hoeveelheid aan piekvermogen hebt bij het aantal zonnepanelen dat op je dak ligt.

Ook bij een 3 fase omvormer moet je erover nadenken of je een hybride of string omvormer wilt gebruiken.

Omvormer zonnepanelen berekenen

Bij het kiezen van de juiste omvormer is het belangrijk dat je omvormer 10% kleiner of 10% hoger dan je piekvermogen is. Over het algemeen kiezen installateurs voor 10% kleiner aangezien de investering voor de omvormer dan langer is en je opbrengt niet hoger is dan de 10% hoger. De berekening gaat als volgt:

Je moet eerst weten hoeveel vermogen elk paneel kan leveren. Neem in dit voorbeeld 365 Wp. Je vermenigvuldigd dit met het aantal panelen dat je op je dak hebt liggen. Dus bijvoorbeeld 10 panelen, is 3650 watt aan piekvermogen. Je omvormer haalt de hoogste opbrengt met:

3650 * 0,9 = 3285 watt

3650 * 1,1 = 4015 watt

omvormer zonnepanelen solar edge

Solar edge is een bekend merk voor omvormers en power optimizers. Het mooie van de solar edge is dat ze zowel omvormers als power optimizers aanbieden. Daarnaast biedt solar edge ook een mooi platform aan waarmee je je panelen heel goed kan monitoren op performance. De perfomance kan je dankzij de power optimizers per paneel meten.

Hoeveel zonnepanelen op 1 omvormer

Normaliter bereken je deze vraag andersom, je wilt meestal namelijk weten welke omvormer je nodig hebt voor het piekvermogen van je zonnepanelen. Maar je kan deze berekening natuurlijk ook andersom doen. Je omvormer presteert namelijk het best op 90% of 110% van je piekvermogen van de zonnepanelen.

Heb je dus een omvormer die bijvoorbeeld 3500 watt aankan. Dan kan je er maximaal 3500 * 1,10 aan zonnepanelen piekvermogen op leggen. Dit is 3850 watt aan piekvermogen met al je zonnepanelen dus.

Omvormer zonnepanelen vervangen

Wil je je omvormer vervangen van je zonnepanelen, dan is het allereerst van belang dat je kijkt of je power optimizers hebt. Het is dan namelijk aan te raden om je omvormer van het zelfde merk te kopen als de power optimizers. Daarnaast is het van belang dat je een omvormer terugplaatst die geschikt is voor het piekvermogen van je zonnepanelen.

Ben je dus toch bezig met het vervangen van je omvormer? Denk er dan eens over om mogelijk direct zonnepanelen bij te leggen, je kan dan namelijk gelijk het vermogen van je omvormer omhoog gooien.

Omvormer zonnepanelen knippert oranje

De enige omvormer waar wij van op de hoogte zijn dat hij een oranje lampje heeft, is de omvormer van het merk “Goodwe”. Dan zijn er twee mogelijke oorzaken:

4 keer snel, pauze, 4 keer snel

Meestal betekent dit dat er een internet storing is. Als dit na 24 uur nog steeds gebeurd, dan is het aan te raden je firewall te checken en anders met je internet provider contact op te nemen.

2 keer snel, pauze

Er is geen verbinding met je router. Heb je bekabeld internet? Bekijk dan of je kabel goed aangesloten is en of je op andere apparaten wel internet hebt via de kabel. Heb je draadloos internet? Maak dan opnieuw verbinding via de app met je wifi. 

Plaats omvormer zonnepanelen

Het is aan te raden de omvormer op een droge en niet stoffige plek te hangen. Verder is het aan te raden de omvormer zo dicht mogelijk bij de meterkast te hangen en ook zo dicht mogelijk langs de snelste route van je zonnepanelen naar je meterkast. Hoe langer je verbinding is, hoe meer stroom er verloren zal gaan door de weerstand.

Beste omvormer zonnepanelen 2023

Er zijn een hoop mooie omvormers op de markt. Toch worden de omvormers van SMA vaak nog steeds als de betere omvormer aangewezen. Dit heeft dan voornamelijk met de prijs/kwaliteit verhouding.