De webshop voor welness artikelen | Onderdeel van Spa Industries Europe

Moet je zonnepanelen schoonmaken?

“Moet je zonnepanelen schoonmaken?” is een vraag die wij vrijwel dagelijks in onze inbox mogen ontvangen. En dat is niet vreemd! Als je zonnepanelen eenmaal op het dak liggen, wat moet je er dan precies mee? Vandaag duiken we wat dieper in op het onderwerp schoonmaken van zonnepanelen.

Inhoud

Zonnepanelen zijn een investering voor huiseigenaren die streven naar een groenere en duurzame energiebron. Ze helpen niet alleen om de energierekening te verlagen, maar verminderen ook de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en verminderen de CO2-uitstoot. 

Echter, om optimaal te blijven presteren, is het belangrijk om je zonnepanelen goed te onderhouden.

Waarom zou je zonnepanelen moeten schoonmaken?

Zonnepanelen werken door zonlicht om te zetten in elektriciteit via fotovoltaïsche cellen. Wanneer zonnepanelen vuil worden, kan dit hun vermogen om zonlicht te absorberen en om te zetten in elektriciteit verminderen. 

Vuil zoals stof, bladeren, vogelpoep en ander vuil kan zich ophopen op het oppervlak van de panelen en een barrière vormen tussen de zon en het paneel. Dit kan leiden tot een afname van de energieproductie en dus tot een lagere opbrengst van je zonnepanelen installatie.

Hoe vaak moet je zonnepanelen schoonmaken?

Hoe vaak je zonnepanelen moet schoonmaken, hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan de locatie van je huis, de weersomstandigheden en de mate van vervuiling. 

Over het algemeen geldt dat als je in een regio woont waar veel stof, vogelpoep of ander vuil zich snel opbouwt, je zonnepanelen vaker moet schoonmaken. Een goede vuistregel is om je zonnepanelen minstens één keer per jaar schoon te maken. 

Wanneer moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat zonnepanelen worden geleverd met een beschermende coatinglaag. Deze laag beschermt het paneel tegen vuil. Als je direct begint met schoonmaken, kan dit coating laagje beschadigen. 

Daarom adviseren we om gedurende de eerste drie jaar de zonnepanelen niet schoon te maken. Na deze periode kun je jaarlijks controleren of het nodig is om de panelen schoon te maken.

Wanneer maak je zonnepanelen dan wel schoon?

Het belangrijkste signaal dat zonnepanelen schoon moeten worden gemaakt, is wanneer je merkt dat de opbrengst afneemt. Dit kun je zien in de app op je tablet of mobiele telefoon.

Vuile zonnepanelen

Je kunt ook visueel controleren of je zonnepanelen vuil zijn. Over het algemeen spoelt regen het meeste vuil van je zonnepanelen af. Maar soms blijven bijvoorbeeld vogelpoep, groene aanslag, bladeren of een laagje stof achter. Dit kan leiden tot een rendementsverlies van 2 tot 5%, omdat de panelen minder zonlicht kunnen opvangen.

De maand april is ideaal om de zonnepanelen schoon te maken. Dit is het begin van een zonnige periode die het hoogste percentage rendement van de totale jaarlijkse opbrengst genereert. Met zonnepanelen zorg je ervoor dat ze maximaal rendement behalen.

Hoe maak je zonnepanelen schoon?

Het schoonmaken van zonnepanelen is over het algemeen een eenvoudig proces dat je zelf kunt doen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

✅ Controleer eerst de handleiding van de fabrikant om te zien of er specifieke reinigingsinstructies zijn voor jouw zonnepanelen.

✅ Schakel de zonnepanelen uit om het risico op elektrische schokken te vermijden.

✅ Gebruik een zachte borstel of spons en een mild reinigingsmiddel vermengd met water om het oppervlak van de zonnepanelen voorzichtig te reinigen. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen of schurende materialen, omdat deze het oppervlak van de panelen kunnen beschadigen.

✅ Spoel de zonnepanelen grondig af met schoon water om alle zeepresten te verwijderen.

✅ Laat de zonnepanelen volledig drogen voordat je de stroom weer inschakelt.

Dus, moet je zonnepanelen schoonmaken?

Hoewel het niet noodzakelijk is om je zonnepanelen regelmatig te reinigen, kan het schoonmaken ervan de prestaties van je zonne-energiesysteem verbeteren en de levensduur ervan verlengen. Door je zonnepanelen minstens één keer per jaar schoon te maken en regelmatig te inspecteren op vuil of schade, kun je ervoor zorgen dat ze optimaal blijven presteren en je blijven voorzien van schone, duurzame energie.