Home | Met deze 5 tips creëer je een milieuvriendelijke tuin!
Denk je aan een tuin, dan denk je aan groen. Toch worden steeds meer tuinen steeds ‘stedelijker’. De ‘betontuin’ is een begrip aan het worden. Ook wonen de meeste Nederlanders in stedelijke gebieden, waar groen soms schaars lijkt te zijn.
Maar zelfs in de stad kun je jouw tuin vergroenen en milieuvriendelijker maken. En daarvoor hoef je echt geen honderden vierkante meters grasmat te hebben liggen in de achtertuin.
We delen graag vijf simpele tips met je om jouw tuin groener en ecologischer te maken. Dat is niet alleen milieubewuster, het maakt ook een stuk gezelliger!
Door holtes en spleten te creëren in hout van eiken, beuk of esdoorn, kun je insecten aantrekken. Met materialen zoals dennenappels, riet en leem kun je snel je eigen bijenhotel in elkaar knutselen.
Insectenhotels bieden ruimte aan bijen en andere insecten op natuurlijke wijze onderdak. Een bijenhotel helpt de bijen of andere insecten om te overwinteren zodat ze in het voorjaar weer aan het werk kunnen.
Hang het bijen- of insectenhotel op een hoogte van minstens een halve meter boven de grond en niet hoger dan 2 meter. Kies tevens een zonnige locatie in een omgeving die rijk is aan bloemen voor het beste resultaat.
Geen zin of creativiteit om zelf wat in elkaar te knutselen? Een insectenhotel bestel je ook eenvoudig online: ttps://www.bol.com/be/nl/l/insectenhotels-bijen/21681/4274190019/?Referrer=ADVNLGOO002042-S–&gad_source=1&gbraid=0AAAAAD5OnmPYnKIeXeakby7etTorvN1MN&gclid=EAIaIQobChMI1NrS6bjghAMVW5mDBx0EYwS4EAAYASAAEgJmJ_D_BwE
Een gemiddeld huishouden gebruikt zo’n 1000 liter water om de tuin tijdens droge periodes te besproeien. Dit water kun je beter uit de kraan halen, maar regenwater is duurzamer én planten vinden het prettiger. Plaats een regenton onder je dakgoot en bespaar geld en water.
Het opvangen van regenwater is duurzaam om verschillende redenen. Zo draagt het bij aan de besparing van drinkwater doordat het gebruikt kan worden voor activiteiten zoals het besproeien van de tuin of het doorspoelen van het toilet. Dit vermindert de druk op drinkwaterreservoirs en grondwaterlagen.
Daarnaast vermindert het opvangen van regenwater de belasting van het rioleringssysteem, waardoor de kans op overstromingen wordt verminderd en de waterkwaliteit wordt verbeterd.
Bovendien draagt het bij aan het behoud van natuurlijke waterbronnen zoals rivieren, meren en grondwaterlagen, wat essentieel is voor het behoud van ecosystemen en biodiversiteit.
Tot slot verkleint het opvangen van regenwater de ecologische voetafdruk door de vraag naar energie-intensieve processen voor de zuivering en distributie van drinkwater te verminderen, wat resulteert in een lagere uitstoot van broeikasgassen.
Een regenton biedt een uitstekende oplossing om regenwater op te vangen, wat vervolgens gebruikt kan worden voor het bewateren van planten. Het gebruik van water uit een regenton resulteert in aanzienlijke besparingen op kraanwater.
Bovendien bevat regenwater bijna geen kalk, waardoor het gunstiger is voor zowel de planten als het voorkomen van witte kringen op potten. Door het gebruik van regentonnen wordt de druk op het riool verminderd, wat sommige gemeenten aanmoedigt door gedeeltelijke subsidies voor de aanschaf ervan. Het is raadzaam om bij je gemeente te informeren naar eventuele subsidiemogelijkheden voordat je een nieuwe regenton aanschaft.
Bestel of koop je regenton eenvoudig online, dat doe je bijvoorbeeld via: https://www.bol.com/be/nl/l/regentonnen/13117/?suggestFragment=regenton&suggestionType=CATEGORY
Zelfs het terras in je tuin kun je milieuvriendelijk maken. Kies voor tuinmeubelen van FSC-gecertificeerd hout, gebruik een ondergrond van gerecyclede stenen en maak je duurzame terras af met recyclebare parasols.
Sta wat meer onkruid toe, verminder het gebruik van stenen en leg wat oude takken in je tuin. Dit trekt meer insecten en schimmels aan, wat de biodiversiteit in je tuin bevordert. Een wilde tuin vergt vaak ook minder onderhoud dan een strakke tuin.
Een wildere tuin bevordert de biodiversiteit doordat het een gevarieerde habitat biedt voor verschillende planten, insecten en dieren. Dit draagt bij aan een evenwichtiger ecosysteem en een gezondere leefomgeving voor allerlei soorten organismen.
Daarnaast kan een wildere tuin het gebruik van pesticiden verminderen, omdat deze tuinen natuurlijker en veerkrachtiger zijn tegen plagen en ziekten, wat de milieuverontreiniging vermindert.
Bovendien kan het beheer van regenwater worden verbeterd door een wildere tuin, doordat de natuurlijke begroeiing helpt bij het absorberen en vasthouden van water, wat wateroverlast en erosie vermindert en bijdraagt aan de watervoorziening en het milieu.
Tot slot dragen planten in een wildere tuin bij aan de opname van koolstofdioxide uit de atmosfeer, wat helpt bij het verminderen van de concentratie van broeikasgassen en de impact van klimaatverandering.
Heb je een keer geen zin om te tuinieren? Dan heb je nu dus een paar goede redenen om de snoeischaar voor een keertje te laten liggen!
In alle seizoenen kun je vogels naar je tuin lokken. In de winter en herfst hang je vetbolletjes op of plaats je een vogelhuisje met voer. In de zomer en lente zet je drinkwaterbakjes neer. Vogels geven de voorkeur aan regenwater.
Vogels in de tuin dragen bij aan een milieuvriendelijke omgeving om verschillende redenen. Zo helpen ze bij de bestrijding van insectenplagen door insecten te eten die schadelijk zijn voor planten. Hierdoor kan het gebruik van pesticiden worden verminderd, wat de impact op het milieu vermindert.
Bovendien dragen vogels bij aan de bestuiving van planten door het verspreiden van stuifmeel, wat essentieel is voor de voortplanting van veel plantensoorten. Dit draagt bij aan het behoud van de biodiversiteit in de tuin en bevordert een gezond ecosysteem.
Daarnaast kunnen vogels helpen bij het verspreiden van zaden, waardoor nieuwe planten kunnen groeien en de diversiteit van plantensoorten wordt vergroot.
Tot slot zorgen vogels in de tuin voor een levendige en natuurlijke omgeving, wat bijdraagt aan het welzijn van mensen en een gevoel van verbondenheid met de natuur bevordert. Het is ook nog eens heel gezellig!
Een milieuvriendelijke tuin gaat verder dan alleen maar groen zijn; het gaat om het omarmen van praktijken die de natuurlijke balans ondersteunen en het ecosysteem bevorderen. Van het kiezen van duurzame materialen tot het aanmoedigen van biodiversiteit.
In dit artikel heb je kunnen lezen dat een ecologische tuin creëren eigenlijk helemaal niet zo lastig is als dat je misschien zou denken. Bovendien hoeft het ook niet duur te zijn! Kleine aanpassingen, maken een grote impact. Zeker als het gaat om het vergroenen van je tuin. Veel succes!