De webshop voor welness artikelen | Onderdeel van Spa Industries Europe

Met deze 10 handige tips bespaar je thuis energie

Met deze 10 handige tips bespaar je thuis energie en draag je bij aan een duurzamere levensstijl. Niet alleen goed dus voor de portemonnee, maar ook voor het milieu!

Door bewust om te gaan met het energieverbruik van elektronische apparaten, efficiëntere verlichting te gebruiken en te investeren in energiezuinige huishoudelijke apparaten, kun je al snel merkbare resultaten zien op je energierekening.

Daarnaast helpen eenvoudige maatregelen zoals het dichten van spleten en kieren met behulp van bijvoorbeeld een tochtstopper en het verbeteren van isolatie om de warmte in huis te behouden en zo het energieverlies te verminderen. 

Door deze tips in de praktijk te brengen, kun je niet alleen kosten besparen, maar ook een positieve impact hebben op het milieu door de CO₂-uitstoot te verminderen.

Inhoud

1 – Kies energiezuinige apparaten

Het lijkt het intrappen van een open deur, maar nog te veel apparaten in de meeste huishoudens zijn energieslurpers! Bij vervanging van huishoudelijke apparaten, kijk naar het energielabel en kies voor de meest efficiënte optie. Let ook op het gebruik van de apparaten om energie te besparen.

2 – Voorkom sluipverbruik

Elektronische apparaten verbruiken vaak nog energie in stand-by modus. Trek daarom de stekker uit het stopcontact als u ze niet gebruikt of schakel ze volledig uit. Een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar kan hierbij helpen.

3 – Isolatie

Investeer in goede isolatie, zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie en HR++ dubbel glas, om warmteverlies te verminderen en het energieverbruik te verlagen.

Betere isolatie in huis kan aanzienlijke energiebesparingen opleveren door het verminderen van warmteverlies tijdens de koudere maanden en het beperken van warmteoverdracht tijdens de warmere maanden. 

Een eenvoudige en goedkope manier om je huis te isoleren, is door tochtstrips rondom ramen en deuren te plaatsen. Deze strips helpen spleten en kieren af te dichten, waardoor tocht wordt voorkomen en warmteverlies wordt verminderd.

Daarnaast kan het aanbrengen van isolatie folie achter radiatoren helpen om warmteverlies naar buiten te beperken door de warmte terug de kamer in te reflecteren. Of wat dacht je van het aanbrengen van raamisolatie? Een relatief goedkope oplossing om warmte binnen te houden.

Het leggen van isolatiemateriaal op de zoldervloer is ook een effectieve manier om te voorkomen dat warmte door het dak ontsnapt. Dit kan eenvoudig zijn, zoals het plaatsen van isolatiedekens of -platen. 

Verder kun je ook isolatieschuim gebruiken om gaten en scheuren rond leidingen, kozijnen en andere openingen te dichten. Deze maatregelen helpen allemaal om de isolatie van je huis te verbeteren en energie te besparen, zonder dat dit veel geld kost.

4 – Vervang lampen door LED-verlichting

LED-lampen zijn niet alleen energiezuiniger, maar gaan ook veel langer mee dan traditionele gloei- of halogeenlampen. Maak er een gewoonte van om het licht uit te doen wanneer u een kamer verlaat.

5 – Dicht spleten en kieren

Vermijd tocht in huis door spleten en kieren bij ramen en deuren te dichten met tochtstrips of kit. Doe dit met bijvoorbeeld een tochtstopper. Je houdt niet alleen warmte binnen, maar ook de kou buiten!

6 – Programmeerbare thermostaat

Een programmeerbare thermostaat bespaart energie vanwege de mogelijkheid om de verwarming en koeling van je huis efficiënt te regelen. Dit komt doordat je vooraf kunt instellen wanneer de verwarming of koeling moet worden ingeschakeld of uitgeschakeld. Hierdoor voorkom je dat je huis onnodig wordt verwarmd of gekoeld wanneer niemand thuis is, wat resulteert in energiebesparingen. 

Bovendien helpt een programmeerbare thermostaat ook om een consistente temperatuur in huis te handhaven, waardoor de verwarming of koeling niet handmatig hoeft te worden aangepast wanneer de temperatuur buiten verandert. Hierdoor wordt voorkomen dat de verwarming of koeling onnodig langer draait, wat resulteert in een efficiënter energieverbruik. Door alleen energie te verbruiken wanneer dat nodig is, wordt het energieverbruik geoptimaliseerd, wat leidt tot lagere energiekosten en een vermindering van de CO₂-uitstoot. 

Kortom, het gebruik van een programmeerbare thermostaat kan aanzienlijke energiebesparingen opleveren en tegelijkertijd je huis comfortabel houden, terwijl je je ecologische voetafdruk verkleint.

7 – Sluit gordijnen en luiken om energie te besparen

Het sluiten van gordijnen en luiken is een eenvoudige maar effectieve manier om energie te besparen, vooral tijdens de koude wintermaanden en warme zomerdagen.

Wanneer je ’s avonds de gordijnen sluit, creëer je een extra isolatielaag tussen het raam en de binnenruimte, waardoor warmteverlies wordt verminderd. Dit helpt om de warmte binnen te houden en de noodzaak voor extra verwarming te verminderen, wat resulteert in lagere energiekosten. 

Op warme zomerdagen kunnen gesloten gordijnen of luiken helpen om de hitte buiten te houden, waardoor de behoefte aan airconditioning wordt verminderd. Door deze eenvoudige gewoonte toe te passen, kun je snel energie besparen zonder grote investeringen te doen.

8 – Zet het wasprogramma van je wasmachine eens op lagere temperaturen

Een eenvoudige manier om energie te besparen is door de vaatwasser en wasmachine op lagere temperaturen te gebruiken. Door kleding op lagere temperaturen te wassen, zoals 30°C in plaats van 40°C of 60°C, kun je aanzienlijk energie besparen zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de was. 

Natuurlijk is het afhankelijk van het type was, want je wilt natuurlijk een zo schoon mogelijke was. Was je daarentegen geen hardnekkig vuil uit je kleding en gaat het er puur om dat de was is gedraaid en je kleding schoon is? Dan kan de wasmachine best een standje lager!

Bovendien is het aan te raden om de vaatwasser alleen te gebruiken wanneer deze volledig beladen is, om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van het energieverbruik per wasbeurt.

9 – Isoleer waterleidingen met leiding- of buisisolatie

Een andere effectieve strategie om energie te besparen thuis is het isoleren van warmwaterleidingen. 

Warmteverlies kan optreden wanneer warm water door ongeïsoleerde leidingen stroomt, vooral in delen van het huis die niet vaak worden gebruikt. Door deze leidingen te isoleren met speciaal daarvoor bestemd isolatiemateriaal, zoals schuimrubberen buisisolatie, wordt warmteverlies geminimaliseerd. 

Dit betekent dat het warme water zijn temperatuur behoudt terwijl het door het leidingsysteem stroomt, waardoor de ketel of waterverwarmer minder vaak hoeft te draaien om het water op de gewenste temperatuur te houden. 

10 – Tocht of lucht je woning regelmatig

Het klinkt heel tegenstrijdig, maar ook als het koud is kan het energie besparen om regelmatig je woning door te luchten.

Droge lucht warmt sneller en gemakkelijker op dan vochtige lucht. Zorg daarom voor regelmatige ventilatie van je huis om vochtige lucht geen kans te geven. Hierdoor warmt je huis sneller op, wat resulteert in gas- en energiebesparing. 

Ventileer vooral op momenten waarop het nodig is, zoals tijdens het slapen en wanneer je de was binnenshuis droogt. Deze optie is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor de gezondheid. Frisse lucht kan nooit kwaad!

Thuis energie besparen, dat doe je zo!

Thuis energie besparen is een slimme en haalbare stap naar een duurzamere levensstijl. Door eenvoudige aanpassingen in je dagelijkse routine te maken, kun je aanzienlijke resultaten behalen. Denk aan het gebruik van energiezuinige verlichting, het optimaliseren van de thermostaatinstellingen, het isoleren van je huis en het bewust omgaan met elektrische apparaten. 

Deze kleine veranderingen kunnen niet alleen je energierekening verlagen, maar ook een positieve impact hebben op het milieu door de verminderde uitstoot van schadelijke gassen. Met een combinatie van bewuste keuzes en praktische maatregelen kun je thuis energie besparen en bijdragen aan een schonere en groenere toekomst.