De webshop voor welness artikelen | Onderdeel van Spa Industries Europe

Je kledingkast verduurzamen met 5 simpele tips!

Het scoren van kleding is voor velen niet alleen een favoriete hobby, voor sommige mensen is het min of meer een sport geworden om op een milieubewuste manier de beste koopjes te scoren én er toch nog hip en goed gekleed uit te zien! 

 

Vind je het belangrijk om milieubewust te zijn bij het kopen van kleding? Dan is het tijd om je kledingkast te verduurzamen. Dit kan op verschillende manieren. Het verduurzamen van je kledingkast is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook geld besparen. 

 

Benieuwd naar hoe jij je kledingkast kunt verduurzamen? Wij helpen je graag op weg. En nee, geen zorgen! Dat favoriete kledingstuk wat je graag draagt hoef je heus niet weg te doen. Maar, hoe doe je dat dan wel? Je kledingkast verduurzamen doe je met deze vijf simpele tips!

Inhoud

  1. Kies voor tweedehands kleding

Het is misschien voordehandliggend, maar je garderobe verduurzamen is makkelijker dan je denkt. Heb je bijvoorbeeld al stukken tweedehands kleding in je kledingkast hangen?

Dit blaast bestaande kleding een tweede leven in, wat gunstig is voor het milieu en je portemonnee. Deze stap zetten is heel makkelijk.

Bezoek vintage winkels of bekijk webshops die tweedehands producten verkopen. Waarschijnlijk hebben de platformen of webwinkels waar je graag (online) winkelt ook een tweedehands/tweedekans selectie.

Tweedehands betekent niet altijd dat de kwaliteit slecht is. Probeer items te vinden die er nog goed uitzien, zodat je er lang plezier van kunt hebben. Gebruikte of gedragen kleding betekent niet meteen dat het niet meer goed is. Soms past het de ander simpelweg gewoon niet meer, is het niet meer de smaak of is het uit de mode, terwijl jij het nog prima kunt vinden!

  1. Zoek naar duurzame materialen

Een andere tip om je kledingkast duurzamer te maken, is door te zoeken naar kledingstukken gemaakt van duurzame materialen. 

Steeds meer merken richten zich gelukkig op duurzaamheid. Zoek bijvoorbeeld naar kleding die op een milieuvriendelijke manier is geproduceerd, zoals kleding van biologisch katoen, wol en bamboe. 

Of je nu op zoek bent naar een nieuw T-shirt, jeans, trui of sokken, er zijn altijd duurzame opties beschikbaar.

Niet alleen zijn duurzame materialen vaak kwalitatief beter, waardoor de kledingstukken langer meegaan. Ook is de productie ervan vaak minder intensief wat indirect natuurlijk ook weer bijdraagt aan een duurzame garderobe.  

  1. Zet kwaliteit boven kwantiteit

In een duurzame kledingkast draait het om kwaliteit boven kwantiteit. Investeer in items van hoge kwaliteit waar je lang plezier van hebt. 

Koop geen nieuwe kleding als dit niet nodig is, vooral niet als de kwaliteit niet hoog is. Het is beter om tijdloze items te kopen die jarenlang meegaan. Hierdoor hoef je minder vaak kleding te vervangen, wat beter is voor het milieu.

Ben je erop uitgekeken? Hang het dan toch nog apart en gooi het niet zomaar weg! Wat nu allicht uit de mode is, kan over enkele jaren weer helemaal hip zijn. Vind je die ene broek of die ene trui nou echt niets meer? Stop het dan in de kledingzak, zodat andere mensen er nog gebruik van kunnen maken!

  1. Scoor basics

Een duurzame kledingkast creëer je ook door basics te scoren. Dit zijn tijdloze kledingstukken die niet snel uit de mode raken. Basics komen altijd van pas en vervelen niet snel. 

Denk aan een wit T-shirt, zwarte blazer, witte blouse, coltrui en jeans. Kies voor basics in neutrale kleuren, zodat je eenvoudig kledingcombinaties kunt maken en niet steeds nieuwe items hoeft te kopen.

  1. Onderhoud je kleding goed

Verleng de levensduur van je kleding door ze op de juiste manier te wassen, drogen en op te bergen. Volg de wasinstructies op het label om slijtage te minimaliseren en behoud de kwaliteit van je kledingstukken. Hoe minder snel je kleding slijt, hoe minder snel je nieuw nodig hebt, hoe duurzamer je kledingkast dus wordt!

Je kledingkast verduurzamen? Dat doe je zo!

Eigenlijk is het allemaal niet zo ingewikkeld! Toch? De sleutel tot het verduurzamen van je kledingkast ligt in het maken van bewuste keuzes en het omarmen van duurzame praktijken. 

Of je nu kiest voor tweedehands winkelen, duurzame materialen omarmt, investeert in kwaliteit of tijdloze basics verzamelt, elke stap die je zet brengt ons dichter bij een mode-industrie die vriendelijker is voor onze planeet. 

Dus ga op pad, ontdek nieuwe mogelijkheden en transformeer je kledingkast tot een duurzaam paradijs waar stijl en verantwoordelijkheid hand in hand gaan. Kledingstuk per kledingstuk maak jij je garderobe duurzamer!