De webshop voor welness artikelen | Onderdeel van Spa Industries Europe

Je huis isoleren | Het stappenplan & de kosten

Table of Contents

De gasprijzen beginnen te stijgen en het wordt hierdoor steeds minder aantrekkelijk om de verwarming aan te zetten. Toch wil niemand de hele winter in de kou zitten. Steeds meer mensen beginnen met het aanschaffen van zuinigere CV ketels en/of elektrische verwarmingen (infrarood panelen). Maar waar veel mensen de plank misslaan is dat ze vergeten hun huis goed te isoleren. Denk hierbij aan tocht strips en/of het isoleren van je zolder. Hier leggen we stap voor stap uit waar je begint en wat de kosten zijn.

Huis isoleren kosten

Wat zijn de kosten, hier begint het natuurlijk bij. We kijken dan ook stapsgewijs naar oplossingen die relatief weinig kosten tot aan stevige investeringen.

 

Huis isoleren tips

Wat is nou eigenlijk isoleren, dit is simpelweg alles eraan doen om de kou of warmte buiten te houden en de warmte of de kou binnen te houden. We beginnen hierbij door te kijken naar kieren en gaten in je huis.

 

Tochtstrips

Een hele snelle quick-win is het aanbrengen van tochstrips, de kou komt al snel via de kieren in je deur naar binnen. Door hier een tochstrip aan te brengen voorkom je dat hier de kou doorheen gaat of de warmte ontsnapt. Verder kan het vaak ook nog helpen om in de winter een gordijn voor je deur te hangen. Door een ruimte er tussen de creëren, zorg je voor stilstaande lucht en stilstaande lucht isoleert. Kijk ook of je tochtstrips kan aanbrengen bij bijvoorbeeld je ramen of misschien wel kieren in je kozijn.

Bij de Gamma heb je al gauw 7 meter aan tochstrips voor nog geen 10 euro. Stel dat je in het ergste geval 35 meter nodig hebt, dan ben je alsnog voor 50 euro klaar en bespaar je ontzettend veel op je energiekosten.

 

Bekijk hier een korte video over het aanbrengen van tochstrips:

https://www.youtube.com/watch?v=XyPNye5f_C8

 

Thermo cover

Veel mensen heb nog steeds enkel glas in hun huis, dit is een punt waarop je ontzettend veel warmte zal verliezen. Los van de kosten die je moet maken om nieuwe ramen te plaatsen, ben je soms pas een jaar later aan de beurt voor de plaatsing. Ook hier is een quickfix voor bedacht, de quickfix. Je plaatst hiermee met een folie als het waren een extra laag op je ramen waarmee je zelf dubbel glas namaakt. Voor 6 m2 ben je gemiddeld 17 euro kwijt. Voor 100 a 200 euro zal je dus makkelijk je hele huis kunnen nalopen! Men zegt zelfs dat het 2,50 euro per vierkante meter kost op je ramen op deze manier te isoleren, doen dus!

 

 

Goedkoopste isolatie

Er zijn ontzettend veel verschillende isolatiematerialen. Toch zien we vaak dat mensen bij isolatie gebruikmaken van steenwol of glaswol. Maar wat is het verschil en vooral het verschil in kosten?

 

Verschil tussen glaswol en steenwol

Glaswol en steenwol zijn beiden lichtgewicht en vooral makkelijk te verwerken. Daarnaast verouderen beide materialen niet en gaan hierdoor dus ook lang mee. Het verschil tussen de twee materialen zit in de isolatiewaarde, glaswol heeft over het algemeen een iets betere isolatiewaarde dan steenwol. Daarnaast is glaswol ook meestal iets goedkoper. Dus ben je nou echt opzoek naar het goedkoopste isolatiemateriaal? Dan is glaswol aan te raden.

 

Verder is steenwol ook iets stugger dan glaswol, je kan glaswol dus nog makkelijker tussen verschillende kieren en gaten proberen.

 

Waar koop je het goedkoopste isolatiemateriaal

Ben je opzoek naar grote hoeveelheden? Dan is het zeker aan te raden om het internet eens af te struinen aangezien er veel aanbieders zijn die bulkprijzen kunnen bieden. Verder loont het zeker om de acties in de gaten te houden van de grotere bouwmarkten zoals de Gamma, Praxis of de Hornbach. Ze geven hier al gauw bij verschillende acties 10 tot 20 procent korting op rollen isolatiemateriaal.

 

Schuin dak isoleren binnenkant

Een makkelijke manier om direct je huis beter te isoleren is door bij je dak te beginnen. Je doet dit eenvoudig met behulp van laten, glaswol en gipsplaten. We kiezen voor glaswol aangezien het brandveilig is, makkelijk te plaatsen en relatief goedkoop.

 

  1. Bepaal hoeveel vierkante meter glaswol je nodig hebt

Meet allereerst de hoeveelheid glaswol dat je nodig hebt door je dak oppervlakte aan de binnenkant op te meten. Reken ook 5% extra voor snijafval wat je niet meer gaat gebruiken. Je wilt dat je zo min mogelijk in je isolatiemateriaal hoeft te snijden.

  1. Laten aanbrengen

Vaak zijn de balken nog zichtbaar waar het dak op rust. Tussen deze balken kan je heel eenvoudig glaswol aanbrengen. Zijn deze niet aanwezig door bijvoorbeeld eerdere afwerking? Dan kan je zelf met balken rijen van 60CM afzetten waar je glaswol tussen kan klemmen.

  1. Afwerken

Heb je het glaswol aangebracht over je dak? Werk dan vervolgens het materiaal af met gipsplaten of bijvoorbeeld spaanplaten. Hierdoor zorg je er voor dat je isolatiemateriaal er niet uitkomt en bovenal dat het er netter uitziet.

 

Kieren dichten schuin dak

Vaak zijn daken al wel geïsoleerd met glaswol maar zijn de kieren nog niet goed gedicht. Koop daarom een aantal bussen purschuim om deze kieren dicht te spuiten. Hier kan ontzettend veel warmte verloren gaan.

 

Spouwmuur isolatie wat is het?

Je buitenmuur bestaat uit twee lagen. Hiertussen wordt vaak isolatie aangebracht maar na een aantal is dit vaak naar beneden gezakt waardoor er bijna geen isolatie meer is. Dan is het goed om opnieuw je spouwmuur te isoleren. Er worden dan verschillende gaten in je muur geboord waarna er isolatiemateriaal in je muur gespoten wordt. Dit heeft vooral veel effect voor hoekwoningen aangezien hier meer muur oppervlakte is dat warmte kan verliezen. Bij een tussenwoning verwarm je namelijk ook elkaars huis.

 

Vloer isoleren huis

Als laatste is het ook nog mogelijk om je vloer te isoleren, dit is alleen aan te raden als je geen vloerverwarming hebt. Je kan dit allereerst doen door op je vloer isolatiemateriaal te plaatsen. Dit is over het algemeen niet aan te raden aangezien je vloer dan ook verhoogt wordt.

Het is wel aan te raden om je vloer aan de onderkant te isoleren. Hierdoor ontsnapt er geen warmte maar wordt je betonnen vloer ook minder koud door de kou van buitenaf.

 

Thermoskussen om je vloer te isoleren

We zien de laatste tijd steeds meer een nieuwe soort isolatie, de thermoskussens. Dit zijn als het ware luchtkussens die je onderaan je vloer plaatst. Deze luchtkussens bevatten stilstaande lucht, stilstaande lucht zorgt voor isolatie. Deze thermoskussens zijn voor een rijtjeswoning al voor 200 euro aan te schaffen en eenvoudig zelf te plaatsen. Het enige nadelige is dat je even in de kruipkelder deze kussens moet aanbrengen.