Home | Hoe een verbruiksmeter sluipverbruikers kunnen opsporen!
Al eerder schreven we over een verbruiksmeters. We hebben daarin stilgestaan bij wat een verbruiksmeter is, maar ook wat de beste verbruiksmeter is. Intussen zul je ongetwijfeld wat meer weten over dit onderwerp en ben je er waarschijnlijk ook mee bekend, dat verbruiksmeter sluipverbruikers kunnen opsporen.
Maar, hoe gaat dit in z’n werk? Hoe sporen verbruiksmeters energieslurpers op en wat kun je met deze informatie?
Sluipverbruik, ook wel standby-verbruik genoemd, is een verborgen bron van energieverspilling die veel huishoudens onbewust geld kost. Dit fenomeen treedt op wanneer elektrische apparaten, zelfs wanneer ze niet actief worden gebruikt, nog steeds energie verbruiken in de standby-modus.
Hoewel elk afzonderlijk apparaat slechts een kleine hoeveelheid energie verbruikt, kan het totale effect van sluipverbruik aanzienlijk zijn. Gelukkig kan een verbruiksmeter een effectief instrument zijn om deze sluipverbruikers van energie op te sporen en te elimineren.
Verbruiksmeters werken meestal door het meten van het elektrische vermogen dat wordt verbruikt door een specifiek apparaat of een groep apparaten. Dit wordt gedaan door de meter aan te sluiten op het stopcontact waarop het te meten apparaat is aangesloten, of door het apparaat rechtstreeks op de meter aan te sluiten. De meter registreert vervolgens het energieverbruik in kilowattuur (kWh) gedurende een bepaalde periode, meestal in real-time of in intervallen van enkele minuten of uren.
Sommige geavanceerde verbruiksmeters kunnen ook draadloos verbinding maken met een app of een smart home-systeem, zodat gebruikers het energieverbruik vanaf hun smartphone of computer kunnen monitoren en analyseren.
Met behulp van een verbruiksmeter kunnen huishoudens eenvoudig sluipverbruikers van energie identificeren. Door de verbruiksmeter aan te sluiten op verschillende stopcontacten in huis en de energiemetingen gedurende een bepaalde periode te registreren, kunnen gebruikers zien welke apparaten constant energie verbruiken, zelfs wanneer ze niet actief worden gebruikt.
Voorbeelden van veelvoorkomende sluipverbruikers zijn onder andere televisies, computers, gameconsoles, opladers en apparaten met een stand-by functie.
Sluipverbruikers zijn als stille energievreters die ongemerkt ons elektriciteitsverbruik doen toenemen. Denk aan alledaagse apparaten die ogenschijnlijk in rust zijn, maar achter de schermen nog steeds energie verbruiken.
Neem bijvoorbeeld televisies, die zelfs nadat we ze hebben uitgeschakeld, nog steeds een kleine hoeveelheid energie opnemen om snel te kunnen reageren op afstandsbedieningen of om software-updates uit te voeren.
Computers en laptops zijn nog een voorbeeld, waarbij zelfs in de slaapstand of stand-by modus een achtergrond verbruik aanwezig is om op netwerksignalen te kunnen reageren.
Opladers voor onze mobiele apparaten lijken onschuldig wanneer ze niet in gebruik zijn, maar blijven toch energie verbruiken wanneer ze aangesloten blijven op het stopcontact.
Andere sluipverbruikers zijn koffiezetapparaten met programmeerbare functies, magnetrons met digitale klokken, en vaatwassers met verlichte bedieningspanelen. Zelfs onze internet modems en routers blijven constant stroom verbruiken om ons verbonden te houden met het wereldwijde web.
En laten we de elektrische tandenborstels, elektronische wekkers en stand-by-verlichting op verschillende apparaten niet vergeten. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van sluipverbruikers die, hoewel ze op zichzelf weinig lijken te verbruiken, samen kunnen optellen tot een aanzienlijke hoeveelheid energie.
Zodra sluipverbruikers zijn geïdentificeerd, kunnen huishoudens stappen ondernemen om dit verborgen energieverbruik te verminderen of te elimineren. Dit kan onder meer het uitschakelen van apparaten zijn wanneer ze niet in gebruik zijn, het gebruik van stekkerblokken met aan/uit-schakelaars, of het investeren in energiezuinige modellen van elektrische apparaten.