De webshop voor welness artikelen | Onderdeel van Spa Industries Europe

Energiezuinige wasmachine

Een energiezuinig wasmachine is zeker de huidige energie prijzen, essentieel om bewust uit te zoeken. Maar wat is nou een energiezuinige wasmachine? En ligt het alleen aan de wasmachine of ook aan de manier waarop je de wasmachine gebruikt? Hier zullen we in dit artikel voor je op inzoomen.

Inhoud

Verbruik wasmachine

Het energieverbruik van je wasmachine dat je wilt kopen is te vinden op het energielabel. Over het algemeen zie je hier hoeveel kWh je wasmachine per 100 beurten gebruikt.

Weet je alleen het energielabel? Kijk dan naar onderstaande tabel voor het gemiddelde verbruik bij 1 wasbeurt:

A

0,99 kWh

B

1,14 kWh

C

1,30 kWh

D

1,52 kWh

E

1,72 kWh

F

1,94 kWh

Let op, bovenstaande is gebaseerd op een eco programma. Dus als je een snel programma gebruikt, kan dit zeker afwijken.

Wil je weten wat het exact verbruik van jouw wasmachine is? Maak dan gebruik van bijvoorbeeld een energiemeter.

Verbruik wasmachine 10 jaar oud

Het is moeilijk om een specifiek verbruik te geven voor een wasmachine van 10 jaar oud, omdat de energie-efficiëntie van wasmachines in de loop der jaren is verbeterd. Een oudere wasmachine kan meer stroom verbruiken dan een nieuwere wasmachine met dezelfde capaciteit, afhankelijk van het merk en het model.

Als je wilt weten hoeveel stroom je wasmachine verbruikt, kun je het energie-efficiëntie-label op het apparaat bekijken. Dit label geeft aan hoe energie-efficiënt een product is en kan worden gebruikt om te vergelijken tussen verschillende wasmachines. Als je het energie-efficiëntie-label niet kunt vinden, kun je ook informatie over het stroomverbruik vinden in de gebruiksaanwijzing van het apparaat of door contact op te nemen met de fabrikant.

Verbruik wasmachine per wasbeurt

Meestal wordt er bij een label dat je in je gebruiksaanwijzing ziet of de site waar je de wasmachine mogelijk wilt kopen het verbruik per 100 wasbeurten gegeven.

Deel dit verbruik door 100 en vermenigvuldig dit met je huidige energietarief per kWh.

Beste energiezuinige wasmachine

Een energiezuinige wasmachine is de haier wasmachine. Deze verbruikt volgens de gebruiksaanwijzing slecht 0,46 kWh per eco wasbeurt. Dit kost je tegen het huidige energietarief dus maar 36 cent per wasbeurt.

Energiezuinige wasmachine kopen

Wil je dus een energiezuinige wasmachine kopen? Kijk dan allereerst naar het energielabel en lees vervolgens de gebruiksaanwijzing. In de gebruiksaanwijzing wordt vaak zelfs aangegeven hoeveel kWh uur de wasmachine verbruikt bij een eco programma. Op basis van deze gegevens kan je zelf de keuze maken.

We zien bijvoorbeeld ook dat een dure wasmachine niet altijd zuiniger hoeft te zijn vergeleken met een B of C merk.