De webshop voor welness artikelen | Onderdeel van Spa Industries Europe

De beste energiemeter om energie te besparen!

De energieprijzen blijven oplopen, we willen dan ook allemaal maar al te graag energie gaan besparen. Maar toch is het heel lastig om erachter te komen welke apparaten nou het meeste energie gebruiken. Daar zijn energie verbruiksmeters voor. Door deze tussen je apparaten en je stopcontact te zetten, kan je zelfs exact zien hoeveel het apparaat je per dag kost. Maar welke meter moet je nou kopen en waar moet je nou eigenlijk beginnen?

Inhoud

kWh meter voor in je stopcontact

En zijn verschillende meters op de markt die het aantal kWh berekend dat je specifieke apparaat gebruikt. Hoe werkt deze meter eigenlijk? Je plugt simpel weg dit apparaatje in je stopcontact, vervolgens plug je elk gewenst apparaat weer in de meter. Hierdoor loopt de stroom eerst via de meter en dan direct in je apparaat.

Wat kan je aflezen op het apparaat?

Verschillende per apparaat maar over het algemeen kan je het gebruik per uur, per dag en totaal sinds het meten aflezen. Verder kan je ook een kWh uur prijs instellen zodat je exact kan aflezen wat het apparaat je aan energie gekost heeft per dag, maand en totaal.

EcoSavers energiemeter beoordeling

De energiemeters van EcoSavers zijn via verschillende webshops maar voornamelijk via Bol.com te verkrijgen. We hebben deze meter ook voor je getest. We moeten zeggen dat we heel positief verrast zijn door het makkelijk in gebruik nemen en daarbij de prijs kwaliteit verhouding. Als je zelf ook al een tijdje opzoek bent naar een energiemeter, dan zal je opgevallen zijn dat de prijzen heel erg variëren. Heel kort samengevat. De EcoSavers energiemeter doet wat hij moet doen! Er zitten geen ingewikkelde instellingen op.

Verschillende EcoSavers op de markt?

In onze zoektocht kwamen we eigenlijk allemaal verschillende soorten ecosavers tegen. Wij hebben de EcoSavers mini meter gekocht van 18,95 op Bol.com.

Op deze meter kan je het volgende allemaal aflezen:

 1. Wat je energieverbruik is in wattage
 2. Huidig voltage
 3. Huidig ampère
 4. Het hz energie frequentie
 5. Je stroom factor

Wat je over je kosten kan aflezen:

 1. Je totaal kWh verbruik
 2. Je totale kosten voor dit apparaat
 3. Totaal verwachte uitstoot in Co2
 4. Hoelang je hebt gemeten in aantal dagen
 5. Je ingestelde kWh prijs

Doet je energiemeter het niet direct?

Hier liepen wij ook tegenaan bij het eerste gebruik. Je energiemeter moet echter bij het eerste gebruik ongeveer 10 minuten opladen voordat je de instellingen goed kan zetten. Dus na het insteken moet je heel even geduld hebben om aan de slag te kunnen!

Waarom energieverbruik meten?

Een hele goede vraag die vaak krijgen is waarom je per apparaat zou meten wat je energieverbruik is. Daar hebben we twee redenen voor:

Sluipverbruik van je apparaten meten

Heel veel mensen zijn zich er niet van bewust dat apparaten ook energieverbruiken als ze niet gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan stand-by modus of een on aangesloten stekker voor je telefoon. Een oplader die niet in je telefoon zit verbruikt bijvoorbeeld nog steeds energie. Dit is niet heel veel energie maar toch gooi je hier simpelweg geld mee weg.

Je Ziggo Box die je niet aan hebt staan verbruikt op jaar basis voor meer dan 100 euro aan energiekosten! Misschien toch een goed idee om een stopcontacttimer tussen je ziggobox en het stopcontact te zetten zodat hij s’nachts gewoon volledig uit staat.

De tweede reden is omdat we eigenlijk helemaal niet weten hoeveel onze apparaten verbruiken. Hier gaan we in het volgende hoofdstuk verder op in!

Energieverbruik verschillende apparaten meten

Gebruik je energiemeter vooral om het verbruik voor je verschillende apparaten te meten. Ben jij je bijvoorbeeld bewust van het energieverbruik van je televisie? Of de gloeilampen waarvan je eigenlijk wel weet dat ze niet zuinig zijn maar je ook geen zin hebt om ze te vervangen. Hierbij een kort rijtje met energieslurpers uit huis.

Onverwachte energieslurpers in huis

 1. De gloeilamp

Als je een gloeilamp van 25 tot 75 watt vervangt voor een ledlamp dan bespaar je tussen de 2,70 en 8,20 euro per lamp per jaar. Doe dit maal zeker 10 lampen gemiddeld in alleen je woonkamer. Dat is een besparing van 27 euro tot 82 euro per jaar!

 1. Mediabox televisie

Een Mediabox XL van Ziggo kost je in standby modus al gauw 130 euro per jaar. Dit is dus zeker het uitzetten snachts waard als bespaard dit je al de helft van deze 130 euro per jaar.

 1. Wifi kosten (router)

Een gemiddelde router gebruikt als gauw 23 watt per uur. Dit komt uit op 50 euro per jaar aan kosten. Hoeveel gebruik jij je wifi eigenlijk snachts? Misschien ook een optie voor jou om een timer tussen je router te zetten zodat hij snachts uitgaat?

Energiemeter kopen

We hebben ontzettend veel redenen gegeven waarom wij een energiemeter hebben aangeschaft, sterk nog we hebben er meerdere aangeschaft zodat we direct meerdere apparaten konden uitmeten. Maar we adviseren om eerst 1 meter te kopen, zet deze eens tussen je groot verbruikers. Je wasmachine, je televisie enzovoort. Hierdoor wordt je namelijk steeds meer bewust van de energiekosten die deze apparaten met zich meebrengen. Google vervolgens eens naar wat goedkopere meters zodat je niet gelijk voor een godsvermogen aan meter hoeft uit te geven!

Slimme energiemeter vs analoge energiemeter

We zien twee verschillende energiemeters op de markt. Een analoge en slimme energiemeter. De slimme energiemeter is te gebruiken om bijvoorbeeld op je telefoon of tablet een overzicht te krijgen van je energieverbruik per apparaat. Het grappige hiervan is dat deze meters zelf vaak ook stroom verbruiken omdat ze data moeten rondsturen.

Daarnaast zien we ook vaak analoge energiemeters. Hier zijn wij persoonlijk heel erg fan omdat je ze heel makkelijk kan instellen. Je stelt simpelweg de huidige kWh prijs in die jij vanuit je energiecontract betaald. Vervolgens zal deze meter in zijn eigen geheugen je verbruik en kosten opslaan. Je kan vervolgens ook heel simpel je huidige stand resetten en weer aan een ander apparaat koppelen.

Het verschil heeft dus vooral te maken met het doeleinde waar je het voor wilt gebruiken. Wil je op langer termijn een apparaat uitlezen dan is een slimme meter makkelijk omdat je dan in 1 keer een overzicht krijgt. Wil je simpelweg van een aantal apparaten weten hoeveel energie ze gebruiken dan kan je beter voor een analoge meter kiezen. Dit is allereerst makkelijker in te stellen en ten tweede vaak ook goedkoper in aanschafprijs.

Waar kan je een energiemeter voor gebruiken?

Een energiemeter kan je voor heel veel verschillende apparaten gebruiken. We zien meestal twee verschillende doeleinden. Allereerst voor het meten van het verbruik per apparaat maar ook voor het meten van het continu verbruik.

Energie koelkast meten

We zien bijvoorbeeld dat mensen standaard een energiemeter tussen hun koelkast hebben gezet. Hoe ouder een koelkast wordt hoe meer energie die namelijk gaat gebruiken. Het kan dan ook zeker lonen om op dat moment een energiemeter toe te voegen. Je kan dan maandelijks bijhouden of het energieverbruik van je koelkast nog acceptabel is.

Het meten van kleine apparatuur

Vaak zijn ook juist de kleine apparaten onverwachte veel gebruikers. Het is dus ook een manier om je energiemeter te gebruiken om week voor week verschillende apparaten te meten. Je kan hierdoor erachter komen welk apparaat bij jou in huis een grote energie slurper is. Lees hier meer over energieslurpers