De webshop voor welness artikelen | Onderdeel van Spa Industries Europe

Boeken over duurzaamheid – Deze 5 titels moet je gelezen hebben

Vind je het ook heerlijk om je vrije tijd door te brengen met een goed boek? Wij in ieder geval wel! Of het nu zomer is en je ontspant op het balkon of in de tuin, of het winter is en je gezellig op de bank zit met een warm dekentje: lezen is het hele jaar door een genot. Daarom delen we in deze blog enkele favoriete boekentips, allemaal gerelateerd aan energiebewuster wonen en leven, duurzaamheid, natuur en milieu.

Inhoud

Boeken over het onderwerp duurzaamheid, welke titels inspireren?

Duurzaamheid is meer dan alleen een trend; het is een noodzaak geworden in onze snel veranderende wereld. Gelukkig biedt literatuur een schat aan inzichten en inspiratie voor iedereen die geïnteresseerd is in het creëren van een duurzamere toekomst. 

We gaan hierbij net een stapje verder, want we willen jou als lezer niet achterlaten met het gevoel van ‘machteloosheid’ en het idee dat het ‘al te laat is’. We hebben gekeken naar boeken die handvat en perspectief bieden, en dat is juist wat we nodig hebben. Nu meer dan ooit. 

Hier zijn vijf boeken die je horizon zullen verbreden, welke wij van energiebewuster.nl absolute top-titels vinden!

1 – “Hoe gaan we dit uitleggen?” van Jelmer Mommers

In zijn boek “Hoe gaan we dit uitleggen” neemt Jelmer Mommers, schrijver voor De Correspondent op het gebied van Klimaat & Energie, je mee op een reis door de complexe wereld van klimaatverandering. Onder het motto ‘confronteer je angsten’ ontrafelt hij de mechanismen achter dit urgente probleem en confronteert hij ons met de harde feiten. 

Maar, dit boek laat je niet achter met een gevoel van machteloosheid. Mommers biedt ook hoop door te wijzen op de kracht van collectieve actie en benadrukt dat de toekomst in onze handen ligt. Met inspirerende inzichten laat hij zien dat we samen een duurzame toekomst kunnen creëren als we vastberaden blijven. 

Een boek dat ons in ieder geval inspireerde en niet alleen met een ‘schuldgevoel’ achterliet, maar ook echt handvat heeft gegeven.

Heldere uitleg. Dit boek biedt een diepgaande en toegankelijke uitleg over klimaatverandering. Jelmer Mommers slaagt erin complexe wetenschappelijke concepten op een begrijpelijke manier uit te leggen.

Realistische benadering. Het boek presenteert de harde feiten over klimaatverandering zonder te vervallen in apocalyptische scenario’s. Mommers benadrukt de ernst van de situatie, maar biedt ook hoop door te wijzen op concrete oplossingen en de kracht van collectieve actie.

Geen schuldgevoel wat wordt aangepraat. Ondanks de sombere realiteit van klimaatverandering, laat “Hoe gaan we dit uitleggen?” zien dat er hoop is voor de toekomst. Mommers moedigt lezers aan om verantwoordelijkheid te nemen voor de uitdagingen waar we voor staan en benadrukt dat we, door samen te werken, daadwerkelijk verandering kunnen brengen.

https://www.bol.com/nl/nl/f/hoe-gaan-we-dit-uitleggen/9200000103431398/

2 – “Sapiens” van Yuval Noah Harari

Als je nog niet bekend bent met “Sapiens” van Yuval Noah Harari, dan is het hoog tijd om dit boek te ontdekken. Het is een veelbesproken titel – zeker de laatste tijd – en dat is niet heel vreemd.

Dit veelgeprezen werk biedt niet alleen inzicht in de evolutie van de mensheid, maar ook in de diepgaande impact die wij als soort hebben gehad. Harari neemt je mee op een meeslepende reis door de geschiedenis, waarbij hij op boeiende wijze verkent waar we vandaan komen en hoe we zijn gevormd tot wie we nu zijn. 

Door zijn heldere vertelstijl onderstreept Harari op overtuigende wijze onze rol en impact op de wereld. “Sapiens” is een verhelderend boek dat je kijk op de mensheid en onze plaats in de wereld zal verrijken.

Breed perspectief. “Sapiens” biedt een diepgaande verkenning van de geschiedenis van de mensheid, beginnend vanaf de vroegste menselijke gemeenschappen tot aan de moderne samenleving. Harari behandelt een breed scala aan onderwerpen, waaronder biologische evolutie, culturele ontwikkeling, politieke systemen en economische structuren.

Toegankelijke stijl. Ondanks de complexiteit van het onderwerp, slaagt Harari erin om zijn ideeën op een boeiende en begrijpelijke manier over te brengen. Zijn heldere schrijfstijl en levendige verteltechniek maken het boek toegankelijk voor een breed publiek, van leken tot academici.

Interdisciplinaire benadering. Harari combineert in “Sapiens” inzichten uit verschillende disciplines, waaronder geschiedenis, antropologie, biologie en sociologie. Door deze interdisciplinaire aanpak biedt het boek een veelomvattend begrip van de menselijke geschiedenis en de factoren die hebben bijgedragen aan de opkomst van Homo sapiens als dominante soort op aarde.

https://www.bol.com/nl/nl/f/sapiens/9300000015746626/

3 – “Dit gebeurt er als je duurzamer gaat leven” van Marije van der Made

In ‘Dit gebeurt er als je duurzamer gaat leven”’ gaat Marije van der Made dieper in op de vele vragen die opkomen wanneer je de stap zet naar een duurzamer leven. 

Wordt vlees volledig uit je dieet geschrapt? Kies je echt voor de trein boven het vliegtuig? Is het acceptabel om tweedehands kleding te dragen? En is de productie van soja niet schadelijk voor het Amazonegebied? Dit zijn enkele van de veelgestelde vragen die opduiken wanneer je actief streeft naar een bewuster en milieuvriendelijker leven. 

In dit praktische handboek biedt ‘green influencer’ Marije van der Made niet alleen feitelijke informatie, maar deelt ze ook persoonlijke ervaringen en weerlegt ze veel voorkomende misvattingen op een humoristische en overtuigende manier. 

Met dit boek in de hand ben je goed voorbereid om tijdens familiebijeenkomsten, diners of verjaardagsfeestjes gepaste antwoorden te geven en het gesprek over duurzaamheid aan te gaan.

Praktisch advies. Het boek biedt praktische en haalbare tips voor het verduurzamen van verschillende aspecten van het dagelijks leven, waardoor lezers concrete stappen kunnen zetten richting een duurzamere levensstijl.

Humoristische benadering. Marije van der Made gebruikt een humoristische schrijfstijl om belangrijke kwesties rond duurzaamheid aan te pakken. Dit maakt het boek niet alleen informatief, maar ook vermakelijk om te lezen.

Wees voorbereid. Naast het verstrekken van feiten en advies, biedt het boek ook handvatten om effectief te communiceren over duurzaamheid met vrienden, familie en collega’s. 

https://www.bol.com/nl/nl/p/dit-gebeurt-er-als-je-duurzaam-gaat-leven/9300000016761707/?bltgh=jqcNSzYM36WkLp9yShpPuw.pBtThch05smArmjYk95DLw_0_18.26.ProductTitle

4 – “Weg ermee” van Dennis Storm

In zijn boek “Weg Ermee” deelt voormalig programmamaker en presentator Dennis Storm zijn inzichten over een minimalistische levensstijl. Met de woorden “Thuis leven alsof je op reis bent, dat is de kunst van minimalisme” op de kaft, roept hij op tot eenvoud. 

Het boek benadrukt de overconsumptie die de aarde overbelast en biedt concrete strategieën, gebaseerd op onderzoek en persoonlijke ervaringen, om deze cyclus te doorbreken. “Weg Ermee” is een inspirerende en persoonlijke gids die je uitdaagt om na te denken over je werkelijke behoeften en laat zien dat je gelukkig kunt zijn met minder. Het boek biedt waardevolle inzichten en praktische tips om een leven te leiden dat vrij is van overbodige ballast.

Persoonlijke levenslessen. “Weg Ermee” biedt inspirerende inzichten en levenslessen over minimalisme, gebaseerd op Dennis Storms jarenlange persoonlijke ervaringen tijdens zijn reizen en zijn leven met minimale bagage. 

Praktische tips. Het boek voorziet lezers van praktische tips en strategieën voor het verminderen van materiële bezittingen en het adopteren van een minimalistische levenswijze. Deze tips zijn haalbaar en kunnen worden toegepast in het dagelijks leven.

Persoonlijke benadering. Dennis Storm deelt zijn visie op minimalisme op een persoonlijke en toegankelijke manier, waardoor lezers zich gemakkelijk kunnen identificeren met zijn verhaal.

https://www.bol.com/nl/nl/p/weg-ermee/9200000059825149/?bltgh=vx1FcPHp9u86HNK7l0BIjA.2_10.11.ProductImage

5 – CO2-neutraal ondernemen, zo doe je dat!” door Rob van der Rijt

Deze aanbeveling is speciaal voor zakelijke lezers! Ben je een ondernemer of overweeg je om je eigen bedrijf te starten? 

In het boek “CO2-neutraal ondernemen, zo doe je dat!” legt Rob van der Rijt, auteur en oprichter van de community klimaatplein.com, uit welke stappen je kunt nemen om de duurzaamheid van je bedrijfsvoering te verbeteren. 

Van het berekenen en monitoren van de CO2-voetafdruk van jouw bedrijf tot het duurzaam opwekken van energie: dit boek biedt praktische voorbeelden en inspirerende inzichten om jou te helpen de eerste of volgende stap richting duurzaamheid te zetten. 

Must-read voor ondernemers. Raak geïnspireerd en pas toe in eigen onderneming!

✅  Expertadvies. Als oprichter van Klimaatplein.com en auteur van dit boek brengt Rob van der Rijt een schat aan ervaring en expertise op het gebied van duurzaam ondernemen met zich mee. 

Inspiratie en motivatie. Het boek staat boordevol praktische voorbeelden en inspirerende verhalen van bedrijven die succesvol zijn overgestapt op CO2-neutraal ondernemen. Deze casestudy’s dienen als bron van inspiratie en motivatie voor ondernemers die de eerste stappen willen zetten of hun duurzaamheidsinspanningen willen intensiveren.

https://www.bol.com/nl/nl/f/co2-neutraal-ondernemen-zo-doe-je-dat/9200000106769075/

Duurzaamheidsboeken, deze moét je gelezen hebben

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, zijn boeken een onschatbare bron van kennis, inspiratie en motivatie. Natuurlijk overspoelt je feed op sociale media met allerlei informatie en kun je in een handomdraai vinden wat je zoekt, maar wat is er nou fijner dan gewoonweg nog een boek kunnen lezen? En dan ook nog over je favoriete onderwerp.

Of je nu een beginnende milieuactivist bent of een doorgewinterd voorstander van groen leven, de boeken over duurzaamheid bieden een schat aan inzichten, praktische tips en verhalen van verandering. Met elk omgeslagen blad brengen we een stap dichter bij een duurzamere wereld.

Een boek lezen over duurzaamheid? Hier begint je zoektocht!

Een boek over duurzaamheid fungeert als een kompas in de wereld van milieubewustzijn en ecologische verantwoordelijkheid. Het biedt lezers niet alleen inzicht in de urgentie van het beschermen van onze planeet, maar ook praktische strategieën om een duurzamere levensstijl te omarmen. Van het verkennen van klimaatverandering en biodiversiteit tot het onderzoeken van groene technologieën en ethische consumptie, deze boeken inspireren tot actie en empowerment. Ze dagen ons uit om bewuster te leven, onze ecologische voetafdruk te verkleinen en positieve verandering teweeg te brengen voor de toekomst van onze planeet en alle levende wezens die erop wonen.